Godišnjica ubistva

Dirljivi prizori sa mezara Nizame Hećimović: Prošla je godina dana od slučaja koji je uznemirio Evropu

Hronika11.08.24, 14:35h

Dirljivi prizori sa mezara Nizame Hećimović: Prošla je godina dana od slučaja koji je uznemirio Evropu
Objavljene su fotografije sa mezara na kojem su građani položili cvijeće, ali i medvjedića kao podsjetnik na Nizaminu nevinost i majčinstvo

 

 

Od stravičnog masakra, koji je potresao javnost Bosne i Hercegovine i regiona, prošla je godina. Tog, 11. augusta 2023. godine, Nermin Sulejmanović je u Gradačcu usmrtio Nizamu Hećimović te oca i sina, Đengiza i Denisa Ondera. Ranio je još troje ljude. Ovim povodom je danas organizovano okupljanje građana u Gradačcu.

 

U 9 sati su se građani okupili i krenuli u obilazak mezara ubijenih. Od 12 sati su planirane interaktivne aktivnosti, a u 16 sati centralno okupljanje i potom mirna šetnja. Organizatori su neformalna grupa građana i Udruženje mladih Futura.

 

Sjećanje na Nizamu živi, a na Facebooku je napravljena i grupa "In Memoriam Nizama Hećimović" kako bi se ova njen lik i djelo, ali i tragedija koju je doživjela, sačuvali od zaborava.


- Ova tužna godišnjica ne nosi samo bol u srcima svih nas koji smo je poznavali, već i nezapamćeni zločin i gubitak za sve nas.

 

Nizama je tražila pomoć i sigurnost, vjerovala je da će pravda i humanost biti njeni zaštitnici. Krila se kod tetke Zijade, koju je volila kao majku, očajnički tražeći izlaz iz pakla u kojem je živjela. Obraćala se socijalnim službama, zakonu, očekujući da će naići na razumjevanje i zaštitu. Nažalost, svi su zakasnili. Sistem, koji je trebao da je štiti, iznevjerio je svoje obećanje. Država, koja je bila dužna da reaguje na vrijeme, okrenula je leđa...

 

nizama-hecimovic-mezar

 

Dok je čekala na pomoć koja nikada nije stigla, njen progonitelj je nastavio da je prati. Taj monstrum, bez trunke saosećanja, pronašao je Nizamu, odveo je u vikendicu i okrutno je ubio pred očima njenog djeteta. Sećanje na našu lijepu Nizu, zauvijek će pretvoriti u bolne uspomene.

 

Nizama je bila žena, majka, kćerka, gradjanka, velikog srca, koja je zaslužila mnogo više od onoga što je dobila. Njena smrt nije samo tragedija njenih najbližih, već i odraz neuspjeha sistema koji je trebao da je zaštiti.

 

Svi oni koji su mogli da pomognu, ali nisu, sada su suočeni sa posledicama svoje nebrige. Dok smo se nadali da će Nizama pronaći spas i sigurnost, svi smo zaboravili da ljudska pravda ne dolazi samo od institucija, već i od nas samih. Njena borba za život i pravdu postala je lekcija koju ne smijemo zaboraviti!!!

 

Sećanje na našu lijepu Nizamu biće vječna u srcima onih koji su je voljeli. Neka njen život i tragičan kraj budu podsjetnik, da ne smijemo zaboraviti one koji su se borili za pomoć i da moramo raditi zajedno kako bi smo sprečili slične tragedije. Draga naša Nizo, tvoja hrabrost i tvoj život nikada neće i ne smiju biti zaboravljeni!

 

Da ti dragi Allah podari lijepi Džennet, porodici snage i sabura. El‘fatiha, napisala je jedna od članica ove Facebook grupe.

 

Objavljene su fotografije sa mezara na kojem su građani položili cvijeće, ali i medvjedića kao podsjetnik na Nizaminu nevinost i majčinstvo.

 

Podsjetimo, Nermin Sulejmanović je ovaj stravični zločin prenosio uživo na Instagramu. Usmrtio je Nizamu pred njihovom kćerkicom te oca i sina Onder. Potraga za njim je dugo trajala, a na kraju je izvršio samoubistvo.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook