Ponovo protesti

Vučiću ne daju mira, najavljuje se vanredno obraćanje: Danas je Beograd opet pod blokadom

Front11.08.24, 10:02h

Vučiću ne daju mira, najavljuje se vanredno obraćanje: Danas je Beograd opet pod blokadom
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se obratiti javnosti, najavljeno je iz njegovog kabineta u 11 sati

 

 

Nekoliko desetina učesnika protesta zbog najavljenog iskopavanja litijuma okupilo se nešto poslije sedam sati u Pionirskom parku u centru Beograda.

 

Okupljeni u parku ispred Predsjedništva Srbije nose zastave Srbije i transparente sa natpisima „Ne damo Jadar“, „Znamo da ne damo“, „Ne lomite mi bagrenje“.

 

Jedan od učesnika protesta rekao je reporterki agenciji Beta da još nisu odlučili kakve će akcije organizirati tokom dana.

 

Dodao je da je tokom jutrošnje intervencije policije na železničkoj stanici Prokop, privedeno troje demonstranata.

 

Oko Skupštine Beograda trenutno je raspoređeno nekoliko policijskih vozila kao i pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracija.

 

Sa prostora oko Terazijske česme, odakle su se obraćali govornici na jučerašnjem protestu, uklonjeni su provizorni šatori koje je uoči protesta postavilo udruženje Dostojni Srbije.

 

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa zakonima Republike Srbije i svojim zakonskim ovlašćenjima, omogućilo nesmetano odvijanje željezničkog saobraćaja, saopštio je MUP.

 

Podsjetimo, željeznički saobraćaj bio je u potpunosti blokiran kad su hiljade ljudi blokirale željezničke stanice u glavnom gradu Srbije, kao i autoput.

 

Dačić je još rekao da je intervencijom policije u 5.30 sati omogućeno nesmetano odvijanje željezničkog saobraćaja, čime su stvoreni uvjeti za normalno funkcioniranje društvenog života u interesu svih građana.

 

- Policija će podnijeti krivične prijave protiv svih počinilaca krivičnih dela prekida međunarodnog javnog saobraćaja i ugrožavanja bezbjednosti građana - izjavio je Dačić.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se obratiti javnosti, najavljeno je iz njegovog kabineta u 11 sati.

 

Mediji su ranije javili da je u Predsjedništvu sinoć održan sastanak neke vrste kriznog štaba gdje je razmatran odgovor na, kako je rečeno, "krizu" izazvanu subotnjim protestom protiv iskopavanja litijuma i blokadom pruge u Beogadu.

 

Građani koji blokiraju prugu rekli su da se neće razilaziti dok se ne usvoji zakon o iskopavanju bora i litijuma, što je zahtjev ekoloških udruženja koja su organizirala proteste širom Srbije.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook