Neke namirnice duplo skuplje

Vrtoglavi rast cijena hrane: Šta je najjeftinije na pijacama, a šta najskuplje

Biznis Klub10.08.24, 09:10h

Vrtoglavi rast cijena hrane: Šta je najjeftinije na pijacama, a šta najskuplje
Najskuplji na pijaci je trenutno špinat - 12 maraka, ali i buranija koja košta 10 maraka. Kilogram smokvi na pijaci košta 10 KM, kilogram kupina sedam, dok kilogram borovnica košta 14 maraka

 

 

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH u odnosu na prethodnu godinu su duplo veće. S obzirom na to da prosječna primanja nisu porasla, domaćica mora da bude čarobnica da napravi pristojan ručak. Nezadovoljni su svi. I prodavači i kupci.

 

Na najpoznatijoj sarajevskoj pijaci Oslobođenje je razgovaralo  sa Amrom Tihić. Ona godinama prodaje voće i povrće. Kaže nam nikad gori vakat. Nije dobro ni onima što prodaju, a kupuje se sve manje.

 

- Opala je moć prodaje nenormalno, jer je zaista, ne skupo, nego preskupo. Da imaš tri hiljade maraka plate, ne možeš ove cijene podnijeti. Mogu vam reći da je skuplje i tri puta više nego prošle godine, pojedina roba, ne sva, ali većinom jeste. Neuporedivo je to, prošla i ova godina sa cijenama, priča nam Amra.

 

Kaže da razumije i one što kupuju po jednu papriku, jedan paradajz.

 

- Teško je svima pa to ti je, kaže nam Amra koja i sama, kako kaže, ništa ne baca.

 

- Ako je povrće malo natruhlo, iskoristim onaj zdravi dio i dodam svega pomalo samo da se ručak napravi, iskrena je Amra.

 

Ruža Čarkez priznaje da je veoma teško raspolagati malim primanjima, a sa ovim cijenama. Kaže da je sa dvije penzije u kući malo lakše, ali samo se kupuju osnovne namirnice. I sama se čudi kako ljudi preživljavaju.

 

- Sve je skuplje nego prošle godine. Kupujem onoliko koliko mogu, nisam baš upoređivala prošlu i ovu godinu, ali je skuplje. Teško je i divim se svima koji preživljavaju u ovo vrijeme, kaže Ruža, dok jedna žena na pijaci s osmijehom dobacuje: “Mi nismo domaćice, mi smo mađioničarke”.

 

Najskuplji na pijaci je trenutno špinat - 12 maraka, ali i buranija koja košta 10 maraka. Kilogram smokvi na pijaci košta 10 KM, kilogram kupina sedam, dok kilogram borovnica košta 14 maraka.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook