Ministar vanjskih poslova

Konaković urgentno zatražio ostanak OHR-a: Traži zaštitu od Rusa, pismo otišlo na više adresa

Front09.08.24, 11:06h

Konaković urgentno zatražio ostanak OHR-a: Traži zaštitu od Rusa, pismo otišlo na više adresa
On smatra da bi "minorne političke snage mogu zloupotrijebiti sistem i zaustaviti sve procese, uključujući i one koji se tiču potrebnih reformi EU"

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković zatražio je od članica Vijeća za sprovođenje mira, zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, kao i zemlja članica EU da zadrže Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.

 

Konaković u pismu koje prenosi zagrebački Večernji list u izdanju za BiH tvrdi da bi BiH u suprotnom postala "nefunkcionalna zemlja" izložena malignom ruskom utjecaju.

 

On smatra da bi "minorne političke snage mogu zloupotrijebiti sistem i zaustaviti sve procese, uključujući i one koji se tiču potrebnih reformi EU".


- Ne tražimo prečice. Mnogo smo radili da napredujemo na putu ka EU, ali proevropske snage BiH ne mogu se same boriti protiv destruktivnog ruskog utjecaja - tvrdi Konaković.

 

On poziva na "snažnu podršku evropskih prijatelja i saveznika", koja će se pokazati preko OHR-a kada budu opstruisani procesi integracije u EU i NATO, ugrožen ustavni okvir ili se pokrenu secesionističke aktivnosti".

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook