Bečki radikali samoubice

Osumnjičeni za planiranje napada na koncertu Taylor Swift porijeklom su sa Balkana, poznata i imena

Front08.08.24, 17:05h

Osumnjičeni za planiranje napada na koncertu Taylor Swift porijeklom su sa Balkana, poznata i imena
Teroristi su trebali napasti večeras ili sutra, noževima, mačetama i automobilom. Na kraju su se planirali raznijeti. Bio je u kontaktu s dvojicom pomagača, od kojih je jedan radio na osiguranju koncerta

 

 

Austrijska policija saopćila je je identitet 19-godišnjaka osumnjičenog za planiranje terorističkog napada na koncertu Taylor Swift u Beču.

 

Radi se o Beranu A., čiji su roditelji porijeklom iz Sjeverne Makedonije. Mladić je, kako javljaju austrijski mediji, 25. jula dao otkaz na poslu i poručio kako ima "velike planove".

 

Zvaničnici navode kako je "već bio radikaliziran", a austrijskoj polici je priznao planove.

 

- Teroristi su trebali napasti večeras ili sutra, noževima, mačetama i automobilom. Na kraju su se planirali raznijeti. Bio je u kontaktu s dvojicom pomagača, od kojih je jedan radio na osiguranju koncerta - saopćio je na konferenciji za medije generalni direktor javne bezbjednosti Franz Ruf.

 

U Beranovoj kući su pronašli mačete, noževe, detonatore, kablove za paljenje i 21 hiljadu krivotvorenih eura.

 

Pod policijskim nadzorom je i 17-godišnjak za kojeg je austrijski Krone Zeitung pisao da ima i hrvatske korijene i za kojeg sumnjaju da je jedan od pomagača.

 

- On je rođen u hrvatsko-turskom braku, u Austriji. Tamo je proveo cijeli život. Osim porijekla jednog roditelja, nema druge veze s Hrvatskom. Nije poznat u Austriji ni po kakvom incidentu - rekao je izvor za Večernji list.

 

Plan im je bio ubiti što više ljudi koji bi izvan stadiona slušali koncert.

 

- Dvoje je uhapšeno, a jedan pritvoren. Zaplijenili smo mnogo materijala za izradu bombe, tragamo za ostalim počiniteljima -  naveo je Ruf.

 

(DEPO PORTAL/au/Foto: X)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook