FOTO & VIDEO/ Stvorenje iz noćnih mora

Snimljena jedna od najvećih bijelih ajkula na planeti: Velika je poput minibusa, teška dvije tone i puna ožiljaka

Zabava08.08.24, 16:38h

Snimljena jedna od najvećih bijelih ajkula na planeti: Velika je poput minibusa, teška dvije tone i puna ožiljaka
Smatra se da je dugačka 6,1 metar, teška dvije tone i stara najmanje 60 godina

 

 

Ženka velike bijele ajkule dobila je ime Deep Blue (Veliko Plavetnilo), a jedna je od najvećih morskih predatora ikada snimljenih kamerom.

 

Prvi put je primjetio istraživač Mauricio Hoyos Padilla u vodama blizu meksičkog ostrva Gvadalupe, 2013. godine. Smatra se da je dugačka 6,1 metar, teška dvije tone i stara najmanje 60 godina.

 

Na društvenim mrežama možete pronaći brojne snimke Deep Blue na kojima djeluje mirna i neagresivna u društvu ljudi i delfina.

 

 

Ogromni predator je prepoznatljiv po brojnim ožiljcima na telu, a ovako je istraživač Michael Maier opisao njihov susret, tokom ekspedicije Nautilus Explorer.

 

- Bila je veoma radoznala. Nije bila agresivna i stalno je kružila oko nas. Dugo smo ronili, a kada smo se vratili na brod, svi smo bili oduševljeni - naveo je.

 

Deep Blue se našla i pred kamerom aktivistkinje za očuvanje ajkula Ocean Ramsey, prenosi The Sun.

 

- Naišla je na lešinu kita ulješure nadomak obale Havaja. Posmatrali smo iz daljine kako mu prilazi i kida meso - objasnila je.

 

Koliko je Deep Blue popularna pokazuje i činjenica da postoji više stranica na društvenim mrežama koje su joj posvećene.

 

 

(DEPO PORTAL/au/Foto: X)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook