VIDEO/ UŽASNO ISKUSTVO U KOMŠILIKU

Djecu u ljetnom kampu unakazile stjenice: Kćerka joj završila sa plikovima od glave do pete, a tek u koferu - horor!

Hronika08.08.24, 13:38h

Djecu u ljetnom kampu unakazile stjenice: Kćerka joj završila sa plikovima od glave do pete, a tek u koferu - horor!
Tek posljednjeg dana roditelji su obaviješteni da su se stjenice pojavile u jednom paviljonu, ali gdje navodno njihova djeca nisu bila smještena i da ih je bilo i u prethodnim terminima... Međutim, ispostaviće će se da to, nažalost, nije bilo istina

 

 

Selena Dunđerski iz Novog Sada prošla je sa svojom kćerkom pravi pakao ovog ljeta, kada se dijete vratilo sa ljetnog kampa sa Ohrida.


- Moje 13-godišnje dijete je išlo na ljetni kamp. Kamp je organizovala jedna turistička agencija i bili su smješteni u Peštenima, to je mjesto na obali Ohridskog jezera, bili su u hotelu. Djeca su bila tamo od 22. jula do 29. jula i to dvadesetak njih - započinje za "Jutro na Blic" Selena Dunđerski.


Dijete je sa Ohrida pokupila lično, nakon čega su otišli u Grčku na more. Prava agonija počinje tek dva dana nakon napuštanja hotela u Ohridu, priča Dunđerski.


- Dva dana nakon zadnjeg dana boravka u tom hotelu, koje je inače spomenica, pojavljuju se plikovi po cijeloj koži. Ne postoji dio tijela gdje ona nije imala plik. Ispostavilo se da je to alergijska reakcija na ujed stenice! Lice, ruke, noge, stopala, šake, sve je bilo natečeno - priča Dunđerski.


Agonija se nastavlja sa ljekarima u Grčkoj.


- Tu smo saznali da tačkice od ujeda stenice mogu u toku dvije nedjelje da se pojave. Javilo se još pet mama kako bi prijavile da njihova djeca imaju slične reakcije. Moje dijete je baš burno reagovalo - kaže Dunđerski.


Kako ističe, tek posljednjeg dana roditelji su obaviješteni da su se stjenice pojavile u jednom paviljonu, ali gdje navodno njihova djeca nisu bila smještena i da ih je bilo i u prethodnim terminima... Međutim, ispostaviće će se da to, nažalost, nije bilo istina, nego da se to desilo i kod naše djece. Upozoreni su roditelji da nakon puta pregledaju djetetove stvari, da sve očiste i sterilizuju - kaže Dunđerski.


Umjesto lijepog odmora, dane su provodili po ljekarima i istražujući kako mogu da ubiju stjenice.


- Nakon što je dobila terapiju u Grčkoj, ni poslije dva dana nije izgledalo ništa bolje. Stanje se pogoršavalo, opet smo je vodili kod doktora koji joj je uz lijekove dao u poseban sapun za pranje. Nije smjela da izlazi na sunce i faktički je provela odmor u sobi - priča Selena Dunđerski.


Kako kaže, imali su sreće da se u grupi u kojoj je bila njena kćerka, otac jedne od dkevojčica profesor na fakultetu koji se baš bavi insektima.


- On nas je posavketovao da stvari zaledimo na 24 sata, zatim da ih operemo na 60 stepeni minimum, zatim da ih osušimo u sušilici za veš, i da ih opeglamo na kraju. Poprilično veliki posao - kaže Dunđerski za  "Jutro na Blic".

 

Fotografije pogledajte ovdje.

 


Stjenice mogu da se pojave bilo gdje


Dr Saša Milićević, pedijatar, ističe da je ujed stenice bezbolan i da liči na ujed buhe ili komarca te da se odlikuje jakim svrabom.


- Mi ne osjetimo ujed stjenice, ona ujeda noću. I ona ne samo što je dosadna, kako kažu za nju, već je i veoma inteligentna. Tokom ujeda ona ispušta nešto kao blag anestetik, tako da vi ne možete da osjetite da vas je ujela. Takođe, ona ima i komponentu u tijelu koja sprječava koagulaciju krvi, kako bi ona mogla nesmetano da sisa krv. Može da procijeni i koncentraciju ugljen-dioksida na osnovu čega procjenjuje da li mi spavamo ili ne spavamo - kaže dr Milićević.


Stenice mogu da se jave svuda, a pogotovo tamo gdje ima mnogo ljudi.


- Češće se javlja tamo gde je možda malo zanemarena higijena, ali ne mora da znači. Stjenice se mogu javiti i u najluksuznijim hotelima, a veoma teško se trijebe. Jako su otporne! Ujed stjenice podsjeća na ujed komarca ili buhe. Javlja se na otvorenim dijelovima tijela, ruke i noge. Može jako dugo da živi i od samog obroka - kaže dr Saša Milićević.


Simptomi alergijske reakcije


- Ako neko ima alergijsku reakciju, pojavi se kao koprivnjača po čitavom tijelu. Čak i otok kapaka i usana. Ali taj svrab je toliko nezgodan da je teško izdržati. Ako se djeca češu, može da se izazove i sekundarna infekcija. Nekada se nakače na to i bakterije i virusi, i to je onda jako nezgodno - kaže dr Milićević.


Ujed stjenice jako svrbi, a veoma često možete i sami vidjeti da je leglo stjenica prisutno u vašoj kući.


- Tragovi krvi na jastuku, izmet, ali i veoma specifičan miris može ukazati na to da je prisutno leglo stjenica - kaže dr Milićević za "Jutro na Blic".

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook