ništa više nije besplatno

'Država u državi': Zagradili dva kilometra plaže u Hrvatskoj i naplaćuju ulaz 10 eura

Lifestyle06.08.24, 12:53h

'Država u državi': Zagradili dva kilometra plaže u Hrvatskoj i naplaćuju ulaz 10 eura
Recepcionerka kampa i njena šefica novinarima su ponovile da se morem ne smije ući na ograđeni dio plaže, no nisu dale objašnjenje po kojoj je zakonskoj osnovi ona ograđena

 

 

 

Iako se Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je na snagu stupio prije godinu dana to trebalo spriječiti, sve se više turista žali da im “obalni vlastelini” priječe put na plažu ili u more. Često se sve svodi na verbalne, ponekad i na fizičke napade, uglavnom privatnih vlasnika “prvog reda do mora”. No, pojedine turističke tvrtke također vole prisvojiti nešto što nije njihovo.

 

Tako je jedan od najpoznatijih hrvatskih kampova, Straško pored Novalje na Pagu, podigao ogradu koja ide skroz u more i priječi put po plaži uz kamp. Postoje vrata u ogradi, ali zaštitari sprječavaju prolaz i pokušavaju ga naplatiti.

 

- Tokom jula i augusta  zaštitar naplaćuje ulaz 10 eura, a u ostalim mjesecima je nemoguće ući jer su vrata zaključana, pa je jedini mogući pristup s mora. Svi domaći nemaju mogućnost duž obale prošetati do Novalje. Plaža se vodi kao uređena, mada nije ništa drugačija nego plaze Braničevica u Gajcu (prirodna plaža koja postoji desetljećima). Zamolila bih vas da istražite situaciju, jer ne može biti da je jednom čitavom dijelu onemogućen prolaz do jednog od većih gradova uz obalu”, obratila se jedna žiteljka Novalje portalu Morski.hr i nije bila jedina.

 

- Pozdrav, ekipa! Nalazim se na otoku Pagu, mjesto Novalja. Camping ‘Straško’ koji se prostire na ogromnoj površini naplaćuje ulaz na plažu te ne priznaju Zakon o pomorskom dobru gdje je napomenuto da šest metara od visoke plime sve pripada općem dobru. Od mene su tražili da platim dnevnu ulaznicu ili da plivam do bova s druge plaže te onda uđem. Kažu da su zakonski ispravni te da imaju koncesiju na plažu te govore da je plaža privatna. Pa eto ako imate vremena i volje istražiti zašto je na dva kilometra plaže hrvatskim građanima kršenjem ustava i zakona zabranjen ulaz na plažu - požalio se jedan turist.

 

Recepcionerka kampa i njena šefica novinarima su ponovile da se morem ne smije ući na ograđeni dio plaže, no nisu dale objašnjenje po kojoj je zakonskoj osnovi ona ograđena. Niti iz pisanog odgovora uprave nije se moglo doznati više. “Shodno Vašem upitu, obavještavamo Vas da kamp Straško posluje po svim zakonima RH i sukladno svim odredbama ugovora o koncesiji. S štovanjem, Uprava Hadria d.o.o”, stoji u kratkom odgovoru medijima koji je potpisao Grga Kordić.

 

Gradonačelnik Novalje, Ivan Dabo kaže da nikad nije vidio ogradu u moru i ograđenih dva kilometra plaže. Ipak, potvrdio je da grad nije nadležan za izdavanje koncesije i da su njegovi redari dužni provjeriti poštuje li se pomorsko dobro. Ipak, Dabi nije bilo svejedno zbog toga. “Nemojte da ja budem krunski svjedok, nazovite županijsku pročelnicu Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet, čija je to ingerencija”, rekao je između ostalih Dabo.

 

Upravna pročelnica Ana Stilinović Rukavina tvrdi da su “oni digli ogradu, ali u toj ogradi postoje vrata, kroz koja mogu proći ljudi, ali oni im imaju pravo naplatiti ulaz”. Nakon što je upozorena da je novim Zakonom to ipak zabranjeno, obećala je revidirati ugovor o koncesiji s kampom Straško.

 

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je obećalo “uputiti djelatnike lučke kapetanije u inspekcijski nadzor na predmetnu lokaciju kako bi se utvrdile činjenice te ćemo vas o provedenom i izvijestiti”. Iz policije su, pak, poručili nezadovoljnim turistima da o tom problemu obavijeste novinare.

 

 

Nastavak teksta čitajete na linku.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook