ZABRANJEN MU DOLAZAK HELIKOPTEROM

Vulin: Preko izvjesnog Forte nisu mi dali da dođem u BiH! Konaković: Moj potpis za ulazak Vulin nikad neće dobiti!

Front05.08.24, 20:45h

Vulin: Preko izvjesnog Forte nisu mi dali da dođem u BiH! Konaković: Moj potpis za ulazak Vulin nikad neće dobiti!
Nakon zabrane, oglasio se Vulin i poručio da su mu rekli "da u Ministarstvu izvjesnog Edina Forta nema niko da potpiše dozvolu za prelet jer su svi na moru, svi su na godišnjem odmoru". Ubrzo je uslijedio odgovor ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića

 

 


Potpredsjedniku Vlade Srbije i bivšem šefu BIA-e Aleksandru Vulinu zabranjen je danas dolazak helikopterom u BiH. 


Kako je ranije bilo najavljeno, on je trebao da se pojavi u Prebilovcima kod Čapljine, gdje se obilježava 83. godišnjica od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu.


Vulin je trebao biti dio zvanica na izložbi u Domu kulture "Sveti kralj Milutin", na kojoj će, preme najavama, prisustvovati i drugi zvaničnici, ali i crkveni velikodostojnici.


Nakon zabrane, oglasio se Vulin:


- Ja sam danas trebao da budem tamo gdje se obilježava tragedija Srba, u Prebilovcima, i danas mi je Vlada Bosne i Hercegovine, Edin Forto, čovjek koji je, koliko čujem pod potpunom komandom gospodina Konakovića, a naravno da je za ovo imao saglasnost stranaca, ne zabranio nego uspio da spriječi da dođem da se poklonim sjenama poklanih Prebilovačana - izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin gostujući u Nacionalnom dnevniku televizije Pink povodom zabrane vlasti Bosne i Hercegovine da prisustvuje otvaranju izložbene postavke "Prebilovci 1941" u tom mjestu.


Potpredsjednik Vulin je istakao da mu vlast BiH nije zabranila već mudro šutila do pola sata, sat pred let, a onda su rekli da u Ministarstvu izvjesnog Edina Forta nema niko da potpiše dozvolu za prelet jer su svi na moru, svi su na godišnjem odmoru. Oni su ne samo kukavice nego i podlaci, čak nisu smjeli ni da kažu da je zabranjeno nego nezvanično eto nema ko da potpiše, svi smo na moru. Možete li da zamislite da recimo ministar iz Izraela ide u Aušvic i da mu poljski ministar kaže - znate kolega na moru smo, ne možete da obiđete sjene Jevreja u Aušvicu" - poručio je potpredsjednik Vlade Srbije.


Ubrzo je uslijedio odgovor ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.


- Kasno su u petak popodne poslali dopis suprotno našim procedurama koje kažu da se 48 sati ranije mora najavljivati dolazak ovakvih delegacija. To je stiglo kad su ljudi otišli kućama poslije radnog vremena. Možda smo i mogli uložiti napor da se danas te stvari poprave međutim, pošto je riječ o Vulinu, čovjeku koji je dokazani remetilački faktor na ovim prostorima , čovjeku koji je javno stipendirao dvije studentice koja veličaju ratne zločince, čovjeku koji svakodnevno ruši i napada suverenitet BiH, nisam našao za shodno niti ću ikada da potpišem - rekao je Konaković u izjavi za Avaz. 


Dodao je da nikada neće kršiti zakone i procedure svoje zemlje.

- Njemu sigurnosne agencije nisu zabranile ulazak u BiH, on je u BiH mogao ući kopnenim putem, ali bilo kada i bile gdje njemu bude potreban moj potpis ili moja saglasnost da u BiH ne uđe, sve dok ne promijeni odnos prema BiH i ne počne respektovat, a pogotovo ovaj segment ratnih zločina nikada od mene takav potpis neće dobiti. Da imam mogućnost da mu zabranim, ja bih mu zabranio ulazak. Pošto nemam mogućnost da mu zabranim, tamo gdje mu je potrebna moja saglasnost, nikada je neće dobiti dok ne promijeni svoj odnos prema mojoj domovini, - zaključio je Konaković za Avaz.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook