Važno za znati

Kupačima na Jadranu stiglo upozorenje: 'Delfin pokazuje neobično ponašanje, ne prilazite!'

Hronika05.08.24, 09:29h

Kupačima na Jadranu stiglo upozorenje: 'Delfin pokazuje neobično ponašanje, ne prilazite!'
Delfini su strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja)

 

 

Na otoku Krku zapažen je obični kratkokljuni delfin koji pokazuje neobično ponašanje - zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu.

 

- Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je općem stanju. Ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje - poručuju iz Instituta Plavi svijet, te upozoravaju:

 

- Međutim, ova određena jedinka je samotni (solitarni) delfin, odvojen je od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga. Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik, kako za delfina tako i za čovjeka. Delfini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti - zoonoze - kao što su tuberkuloza, leptospiroza, itd. Jednako tako, ljudi tokom bliskih interakcija mogu u populaciju delfina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja. Stoga bi plivanje, s njima, a posebice dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati! Delfini su strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja).

 

Stoga vas pozivamo da: ne pokušavate stupiti u direktan kontakt s delfinima, ne pokušavate delfinima nuditi hranu, promatrate delfine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje i ne proganjate delfine (ne približavajte se plovilom ili plivajući) - poručili su iz instituta Plavi svijet.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook