(ne)pravda

Počeo štrajk advokata, otkazuje se veliki broj ročišta na Sudu BiH: Hoće li kriminalci na ulicu? Šta kaže struka, a šta zakon?

Hronika04.08.24, 19:58h

Počeo štrajk advokata, otkazuje se veliki broj ročišta na Sudu BiH: Hoće li kriminalci na ulicu? Šta kaže struka, a šta zakon?
Dok advokati štrajkuju, postavlja se pitanje šta će biti s najavljenim ročištima i koliko ih, zapravo, ima u ovom periodu?

 

 

Advokatske komore oba bh. entiteta stupile su  u štrajk i totalnu obustavu zastupanja pred Sudom Bosne i Hercegovine te svim sudovima u RS. Pitanje isplate naknada po službenoj dužnosti i povećanja tarife za zastupanje mora se riješiti da bi advokati ponovo zauzeli svoje klupe pred pravom i pravdom.

 

- Što se tiča plaćanja naknada, to ide, neće biti problem, budžet je usvojen i sukcesivno će biti isplaćivano advokatima, a na komorama i ministarstvima pravde je da razgovaraju i eventualno postignu dogovor i da se promijeni advokatska tarifa. Povećanje tarife je do izvršne, odnosno zakonodavne vlasti, nije do nas", kazat će predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeće BiH Halil Lagumdžija za Raport.

 

 

Dok advokati štrajkuju, postavlja se pitanje šta će biti s najavljenim ročištima i koliko ih, zapravo, ima u ovom periodu?


- Na Sudu BiH u augustu ima 66 ročišta, od toga je gro na odjelu dva, organizirani kriminal, nešto malo na odjelu tri, obični kriminal i šest od toga je na Odjelu jedan ratnih zločina i oni će nastojati da završe s kolegama da dolaze na ta ročišta - objašnjava Lagumdžija.

 

Ističe da se radi koliko se može da se advokati, advokatske komore i njihova udruženja urazume i da pozovu advokate da makar minimum na koji su obavezni po zakonu poštuju i da ne dođe do blokade sistema kad su, prije svega, u pitanju pritvorski predmeti.

 

Lagumdžija je razgovarao i s ministrom pravde RS Milošem Bukejlovićem.

 

- On me je upoznao s tim da su oni vrlo ozbiljno shvatili tu situaciju i da će njegovi resorni ljudi, s obzirom na to da je on na odmoru, imati sastanak a Advokatskom komorom RS, predočiti im zakonske odredbe koje govore o minimumu rada i procesima kad se ne smije odbiti saradnja i kad je štrajk. On misli da će to biti ok, oni imaju dobru odredbu i u Zakonu o advokaturi -  navodi predsjednik VSTV-a.

 

O ovome je pričao i s ministrom pravde BiH Davorom Bunozom, i on je na odmoru, ali se danas putem videolinka sastao s Advokatskom komorom Federacije BiH i razgovarao o istoj temi.

 

Pojasnio je Bunoza da je potrebno da se što prije riješi postupanje u hitnim slučajevima (pritvora, žalbi na presude i sl), nezavisno od daljeg toka ''štrajka''.

 

 

Ministar pravde je dodao da će "oni nastojati u naredna 24 sata da nam jave na koji način će se to rješavati, a i da se zaključi sporazum za ubuduće dok traje eventualna obustava. Bitno je da oni vide sa svojom skupštinom i to će pokušati riješiti".

 


Lagumdžija ističe da je Bunoza stava da postoji dobar osnov da se sve to preduprijedi i da makar u ovom dijelu u kojem prijeti opasnost, ako su pritvorski predmeti u pitanju, moraju održati ročišta.

 

Predsjednik VSTV-a priča da je razgovarao sam i s Minkom Kreho, v. d. predsjednicom Suda BiH, koja kaže da ide u istom pravcu, piše, upozorava, u kontaktu je i s ministrom Bunozom i ostalom ekipom i radi se koliko se može u ovoj mrtvoj, sezoni godišnjih odmora da ne dođe zastoja.

 

S druge strane, predsjednik Advokatske komore FBiH Bekir Gavrankapetanović za Raport ističe da ima informaciju da su uplaćene mrvice za 2023, za 2024. nije ništa.

 


"Ima priličan broj advokata koji od toga praktično žive. Sada su dovedeni u situaciju da nemaju nikakva primanja, sudije imaju redovna primanja, ministri također, a onda ove koji po službenoj dužnosi rade, ne plaćaju. Nije uredu", govori Gavrankapetanović za Raport.

 

Kaže da su prije godinu tražili i da se tarifa za zastupanje na Sudu BiH promijeni.


- Cijene su stare 20 godina, svi znamo da su u ovih 20 godina plaće rasle. Onda uskladite s troškovima života i ove troškove plaćanja za odbrane po službenoj dužnosti. Na Sudu BiH je to problem jer je Vijeće ministara donijelo po svojoj volji tarifu. Sad su prestali plaćati i po toj od prije 20 godina. Sada je panika kako će i šta će -  ističe predsjednik Komore.

 

 

Dodaje da su 29. juna na Skupštini Društva donijeli odluku o obustavi rada za odbrane po službenoj dužnosti na Sudu BiH.

 

O finansiranju tih tarifa kaže da su postojali novci za to, ali su, valjda, sudijama podigli plaće i potrošili to.

 

- Sada je sav problem da nema budžeta, ali ima privremeno finansiranje, prošlogodišnje tromjesečno, kojim su također bila predviđena sredstva za plaćanje tih odbrana. Onda stižu obećanja, floskule od Visokog i sudskog tužilačkog vijeća BiH o pravnoj državi. Puna nam je kapa svih tih parola -  poručuje Gavrankapetanović.

 

Što se tiče pregovora, smatra da ima nekih naznaka.

 

- Ali ja sam na moru i kolega iz RS Dalibor Mršo je na moru, državni ministar je na odmoru, ali krenulo je nešto tanko. Ja kao predsjednik ne mogu ništa, Skupština je donijela odluku i ja moram da slijedim tu odluku. Zakazao sam vanrednu Skupštinu za 31. august i možda će se nešto dogovoriti. Vidjet ćemo -  zaključuje Bekir Gavrankapetanović za Raport.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook