stekao i posebno pravo

Ozbiljna cifra u igri: Poznato koliko će Đoković zaraditi od zlatne olimpijske medalje

Sport04.08.24, 17:36h

Ozbiljna cifra u igri: Poznato koliko će Đoković zaraditi od zlatne olimpijske medalje
Srpski teniser ovom je pobjedom upotpunio karijerni "Golden Slam", odnosno osvajanje sva četiri Grand Slama i olimpijskog zlato

 

 

Novak Đoković osvojio je zlato u muškom singlu na Olimpijskim igrama u Parizu. U finalu je pobijedio Carlosa Alcaraza 7:6 (3), 7:6 (2). Prva je to zlatna medalja u karijeri 37-godišnjeg srpskog tenisača: Vlada Republike Srbije izdašno nagrađuje svoje olimpijce koji osvoje medalje.

 

Tako će Đoković od nje dobiti jednokratno 200 hiljada  eura. Za usporedbu, hrvatski zlatni olimpijci dobit će 41 hiljadu u eura te također pravo na sportsku penziju. Samo dvije države isplaćuju više od Srbije za olimpijska zlata. To su Izrael (253.000 eura) i uvjerljivo najizdašniji Hong Kong (708.000 eura). Đoković stječe i pravo na sportsku penziju, koje se aktivira od 40. godine i isplaćuje se na mjesečnoj bazi.

 

Srpski teniser ovom je pobjedom upotpunio karijerni "Golden Slam", odnosno osvajanje sva četiri Grand Slama i olimpijskog zlato. Dosad su to u povijesti tenisa uspjeli samo Steffi Graf, Andre Agassi, Rafael Nadal i Serena Williams.

 

 

(Index.hr/DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook