do sada neispričana priča

Josip Broz ima zanimljivo porijeklo: Evo kako je postao Tito

Nedjeljni magazin04.08.24, 10:53h

Josip Broz ima zanimljivo porijeklo: Evo kako je postao Tito
Titovo djetinjstvo i odrastanje odvijalo se u relativno skromnim uslovima u selu Kumrovecu, koji se nalazio u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji (današnja Hrvatska)

 

 

Josip Broz Tito, rođen je 7. maja 1892. godine u Kumrovcu, koji se tada nalazio u Austro-Ugarskoj. Njegovi roditelji su bili Franjo i Marija Broz. Otac mu je bio slovenskog porijekla, dok je majka Marija bila Hrvatica.


Josip Broz Tito je poticao iz radničke porodice. Njegov otac, Franjo Broz, bio je kovač po zanimanju. Kovački zanat bio je važan dio tadašnje ruralne ekonomije u Kumrovcu. Majka Josipa Broza, Marija Broz, bavila se domaćinstvom i brinula se o porodici. Franjo je takođe bio aktivan u lokalnoj politici i sindikalnim aktivnostima, što je možda uticalo na političko interesovanje i angažman Josipa Broza kasnije u životu.

 

Titovo djetinjstvo i odrastanje odvijalo se u relativno skromnim uslovima u selu Kumrovecu, koji se nalazio u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji (današnja Hrvatska). Njegova porodica pripadala je radničkoj klasi. Josip Broz je bio šesti po redu sin u porodici, a imao je još tri starije sestre.

 

Odrastanje u Kumrovcu u ranom 20. vijeku značilo je život u seoskoj zajednici gdje su ljudi uglavnom živjeli od poljoprivrede i povezani bili sa lokalnim zanatima kao što je kovački posao Josipovog oca. Josip je kao dijete pohađao osnovnu školu u Kumrovcu, gdje je stekao osnovno obrazovanje.

 

Kumrovec je bio multietničko selo, gdje su živjeli Hrvati, Slovenci, Nijemci i drugi, što je moglo uticati na Titovu kasniju otvorenost prema različitim kulturama i narodima. Odatle, Josip Broz je krenuo u svijet rada i politike, gradeći svoju karijeru koja će ga na kraju dovesti do vođstva Jugoslavije.

 

 

(Informer/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook