jednostavno i brzo

Kraljevski doručak: Palenta na turski način po receptu sultanije Mahidevran... Probajte!

Auto & Dom03.08.24, 19:30h

Kraljevski doručak: Palenta na turski način po receptu sultanije Mahidevran... Probajte!
Glumica koja ju je tumačila, Nur Fetahoglu, najčešće je sebi priprema palentu za doručak. Čak je osmislila poseban recept

 

 

 

Da je turska kuhinja specifična znalo se još u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog, kada je ta fuzija centralnoazijskih, bliskoistočnih i anadolskih gastronomskih utjecaja počela da se razliva i van granica carstva.


U seriji o čuvenom sultanu vidjeli smo kakve su se sve đakonije smjenjivale na trpezi u njegovom saraju, a neke od njih zadržale su se do današnjih dana.


Ne znamo da li je njegova prva supruga, sultanija Mahidevran, voljela palentu, ali glumica koja ju je tumačila, Nur Fetahoglu, najčešće je sebi priprema za doručak. Čak je osmislila poseban recept.


Ako želite da doručkujete kao prava sultanija, evo idealnog prijedloga. Nur je, čisto da pomenemo, vrsna kuharica i odlično pravi razne specijalitete, koje ponekad predstavlja na Instagramu.

 

palenta-recept-sultanije-mahidevran-1


Recept Nur Fetaholgu za tursku palentu svojevremeno je pobudio dosta interesovanja jer je priprema jednostavna i brza, a ugođaj – kraljevski.


Od sastojaka je potrebno: 4 kašike kukuruznog brašna, 4 kašike maslaca, 300 g sira u listićima, 2 čaše vode ili mlijeka.


Rastopite maslac u tavi, a kada se zagrije, postepeno dodajte kukuruzno brašno, uz stalno mješanje. Pržite brašno da dobije boju, potom sipajte pomalo vode (ili mlijeka) i sve vrijeme mješajte kako se ne bi stvorile grudvice.


Kad dobijete finu glatku smjesu, dodajte sir, dobro promješajte i još koji minut kuhajte na laganoj vatri. Poslužite toplo, sa jogurtom ili kiselim mlijekom. I to je sve.

 

(Azra/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook