nevjerovatan scenarij

Otkriveni detalji tajne operacije u kojoj je ubijen čelnik Hamasa: Bomba je prokrijumčarena i sakrivena dva mjeseca ranije

Front01.08.24, 18:44h

Otkriveni detalji tajne operacije u kojoj je ubijen čelnik Hamasa: Bomba je prokrijumčarena i sakrivena dva mjeseca ranije
Bomba je detonirana daljinski, reklo je pet dužnosnika, nakon što je potvrđeno da je Haniyeh u svojoj sobi u pansionu

 

 

 

Ismail Haniyeh, visoki čelnik Hamasa, ubijen je u srijedu eksplozivnom napravom koja je tajno prokrijumčarena u pansion u Teheranu u kojem je odsjeo, prema izjavama sedam bliskoistočnih dužnosnika, uključujući dva Iranca, i jednog američkog dužnosnika.

 

Bomba je bila skrivena prije otprilike dva mjeseca u pansionu, prema tvrdnjama petorice bliskoistočnih dužnosnika. Pansionom upravlja i štiti ga Korpus čuvara islamske revolucije i dio je velikog kompleksa, poznatog kao Neshat, u otmjenoj četvrti sjevernog Teherana.

 

Haniyeh je bio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji. Bomba je detonirana daljinski, reklo je pet dužnosnika, nakon što je potvrđeno da je Haniyeh u svojoj sobi u pansionu. U eksploziji je ubijen i njegov tjelohranitelj.


Eksplozija je potresla zgradu, razbila neke prozore i prouzrokovala djelomično urušavanje vanjskog zida, prema izjavama dvojice iranskih dužnosnika, pripadnika Revolucionarne garde upućenih u incident. Takva je šteta vidljiva i na fotografiji zgrade koju je objavio The New York Times, prenosi Raport.

 

Haniyeh, koji je vodio Hamasov politički ured u Kataru, odsjedao je u pansionu nekoliko puta kada je posjećivao Teheran, prema bliskoistočnim dužnosnicima. Svi oni govorili su za NYT pod uvjetom anonimnosti kako bi podijelili osjetljive detalje o atentatu.


Iranski dužnosnici i Hamas izjavili su u srijedu da je Izrael odgovoran za atentat, što je procjena koju je iznijelo i nekoliko američkih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni. Atentat je prijetio da će pokrenuti još jedan val nasilja na Bliskom istoku i poremetiti tekuće pregovore o okončanju rata u Gazi. Haniyeh je bio glavni pregovarač u pregovorima o prekidu vatre.

 

 

 


U srijedu je državni sekretar SAD Antony J. Blinken rekao da Sjedinjene Države nisu dobile unaprijed nikakva saznanja o zavjeri za ubistvo.

 

U satima nakon ubistva, špekulacije su se odmah usredotočile na mogućnost da je Izrael ubio Haniyeha projektilom, vjerovatno ispaljenim iz drona ili aviona, slično kao što je Izrael lansirao projektil na vojnu bazu u Isfahanu u aprilu.

 

Ta teorija o projektilima potaknula je pitanja o tome kako je Izrael mogao ponovno izbjeći iranske sisteme protuzračne odbrane kako bi izvršio tako drzak i smion zračni napad na glavni grad.


Ispostavilo se da su ubice mogle iskoristiti drugačiju vrstu rupe u iranskoj odbrani: propust u sigurnosti navodno dobro čuvanog kompleksa koji je omogućio postavljanje bombe i da ona ostane skrivena mnogo sedmica prije nego što bi konačno napad bio pokrenut.

 


Takvo kršenje, rekla su tri iranska dužnosnika, predstavlja katastrofalan neuspjeh obavještajnih i sigurnosnih službi za Iran i ogromnu sramotu za gardu, koja koristi kompleks za povlačenja, tajne sastanke i smještaj istaknutih gostiju poput Haniyeha.

 

Ostalo je nejasno kako je bomba sakrivena u pansionu. Dužnosnici Bliskog istoka rekli su da je planiranje atentata trajalo mjesecima i zahtijevalo opsežan nadzor kompleksa. Dvojica iranskih dužnosnika koji su opisali prirodu atentata rekli su da ne znaju kako i kada je eksploziv postavljen u prostoriju.

 

 

Nastavak teksta čitajte na linku.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook