Rat u Ukrajini

Američki avioni F-16 stigli na ukrajinsko nebo, Rusi prijete 'Šahedovom mlađom sestrom'

Front01.08.24, 12:30h

Američki avioni F-16 stigli na ukrajinsko nebo, Rusi prijete 'Šahedovom mlađom sestrom'
- Njihov broj će se postepeno smanjivati, oni će biti oboreni... Ali, naravno, ove isporuke neće imati značajniji uticaj na razvoj događaja na frontu - tvrdi glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

 

 

Veliki broj zapadnih medija javio je kako je Ukrajina već dobila šest borbenih aviona F-16  iz Holandije. SAD još nisu ni potvrdile niti demantovale transfer prvih lovaca F-16, naveo je na brifingu John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

 

- Morate da razgovarate sa Ukrajincima. Ja sigurno neću da pričam o mogućnostima naoružanja - rekao je odgovarajući na pitanje da li su tačne glasine o prebacivanju prve serije lovaca u Ukrajinu.

 

- Ukrajina neće zvanično potvrditi da li su prvi borbeni avioni zaista isporučeni. Vidim da se to prikazuje kao informativna spekulacija. Ipak, uvijek se mora obratiti pažnja na zvanične komentare, po mom mišljenju Pojedinačno pozivanje na bilo koji tada zvanični izvor, odakle im ovo, ne govorim ni o ukrajinskoj strani, jer to, naravno, nećemo komentarisati: ni "da” ni "ne" - izjavio je savjetnik šefa kabineta predsjednika Mihail Podoljak, komentarišući vijesti o dolasku aviona.

 

Prema Podoljaku, "za nas je ovo faktor suštinskog opstanka". Prema tome, "ne treba tačno reći da li imamo ove lovce ili ne".

 

f-16-scr

 

Ledeni odgovor Kremlja

 

Nakon ovih izvještaja, oglasio se i zvanični Kremlj navodeći kako će svi avioni F-16, koji budu isporučeni Ukrajini biti oboreni, dodajući i da će imati mali uticaj na bojno polje.

 

- Njihov broj će se postepeno smanjivati, oni će biti oboreni... Ali, naravno, ove isporuke neće imati značajniji uticaj na razvoj događaja na frontu - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Ukrajinu sada čeka "šahedova mlađa sestra", poznata kao Gerbera. Naime, ukrajinski mediji su ranije ove sedmice javili kako je u blizini Kijeva 24. jula uočen novi, do sada neviđeni dizajn ruske bespilotne letjelice.

 

Ruska vojna jedinica Staljinovi sokolovi je, u nedjelju, objavila snimak letjelica i navela da se radi o Gerberi, "mlađoj sestri" drona Geran. Rusi tako nazivaju dronove Šahed, dizajnirane u Iranu i koji "zuje" na specifičan način dok se približavaju meti, piše Newsweek.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook