Zbog ubistva vođe Hamasa

Sukob eskalira, zemlje se spremaju za rat: Letovi se obustavljaju, Iran najavio žestoku osvetu

Front01.08.24, 10:16h

Sukob eskalira, zemlje se spremaju za rat: Letovi se obustavljaju, Iran najavio žestoku osvetu
Odgovor Hezbollaha je gotovo siguran. U prošlosti je teško naoružana skupina koju podržava Iran odgovorila na ubistva viših članova ispaljivanjem raketa na Izrael

 

 

Iran je zaprijetio "oštrom kaznom" Izraelu, za kojeg kaže da je odgovoran za atentat na vođu Hamasa u srijedu.

 

Izrael nije izravno komentirao napad u kojem je ubijen Ismail Haniyeh u Teheranu rano u srijedu.

 

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je njegova zemlja zadala "slomljive udarce" svojim neprijateljima posljednjih dana, uključujući ubistvo višeg zapovjednika Hezbollaha u Libanonu nekoliko sati prije napada na Teheran.

 

Upozorio je Izraelce da su "pred nama izazovni dani", dok raste strah od šireg sukoba na Bliskom istoku.

 

- Od štrajka u Bejrutu čuli smo prijetnje sa svih strana - rekao je u televizijskom obraćanju.

 

"Spremni smo na svaki scenarij i bit ćemo ujedinjeni i odlučni."


Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je na "opasnu eskalaciju" neprijateljstava u regiji.

 

Hamasovo oružano krilo saopćilo je kako će smrt Haniyeha, koji se smatra općim vođom skupine, "podići bitku u nove dimenzije" i imati velike posljedice.

 

Skupina je napala Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi. Nakon napada, Izrael je obećao da će uništiti Hamas.

 

Haniyeh, koji je igrao važnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, ubijen je nekoliko sati nakon što je prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana u Teheranu.¸

 

Visoki dužnosnik Hamasa rekao je za BBC da se ubistvo dogodilo u istoj zgradi u kojoj je Haniyeh boravio tokom prethodnih posjeta Iranu.

 

Tri čelnika Hamasa i brojni stražari bili su s njim u istoj zgradi, rekli su.

 

Khalil Al-Hayya, visoki dužnosnik Hamasa, rekao je na konferenciji za novinare da je projektil pogodio Haniyeha direktno", navodeći svjedoke koji su bili s njim.

 

Vodstvo skupine ostalo je u "stanju šoka" , rekli su najviši dužnosnici Hamasa za BBC.

 

Nekoliko sati prije nego što je Haniyeh napadnut, Izrael je rekao da je ubio višeg vođu Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu.

 

Izrael vjeruje da je on odgovoran za raketni napad u kojem je u subotu ubijeno 12 ljudi na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom. Hezbolah je zanijekao bilo kakvu umiješanost.

 

Grupa koju podupire Iran potvrdila je da je Shukrovo tijelo pronađeno među ruševinama stambene zgrade koja je pogođena. Ubijene su još četiri osobe, uključujući dvoje djece.

 

Odgovor Hezbollaha je gotovo siguran. U prošlosti je teško naoružana skupina koju podržava Iran odgovorila na ubistva viših članova ispaljivanjem raketa na Izrael.

 

SAD su ažurirale svoje smjernice za putovanja za građane, savjetujući im da ne putuju u Libanon zbog "rastućih napetosti", a britanski ministar vanjskih poslova pozvao je državljane da napuste zemlju.

 

Nekoliko zračnih prijevoznika otkazalo je letove za Beirut, dok se očekuje da će United, Delta i British Airways objaviti da obustavljaju letove za Tel Aviv.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook