Zanimljiv slučaj

Vjerovali ili ne: Vlada Crne Gore mogla bi ući u Guinnessovu knjigu rekorda

Front31.07.24, 19:58h

Vjerovali ili ne: Vlada Crne Gore mogla bi ući u Guinnessovu knjigu rekorda
Nadaju se da će ova nominacija pomoći dodatnoj prepoznatljivosti Crne Gore u inozemstvu te, kako kažu, "efikasno skrenuti pažnju s dnevnopolitičkih trivijalnosti poput galopirajuće inflacije, loše turističke sezone i katastrofalne situacije u sigurnosnom sektoru"

 

 

Nevladina organizacija 35 mm pokrenula je proces za registriranje rekorda Vlade Crne Gore za Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji 'Najveća gustoća izvršne vlasti po glavi stanovnika'.

 

Iz te su organizacije u srijedu priopćili da je od jučer prijava službeno u procesu evaluacije.

 

Ova kategorija ocjenjuje najviši broj izvršnih vladinih dužnosnika (uključujući ministre, potpredsjednike vlade i premijera) u odnosu na ukupno stanovništvo zemlje.

 

- Jedinica mjerenja koju smo predložili za ovu kategoriju je 'izvršni dužnosnici po glavi stanovnika' koja će Crnu Goru sigurno postaviti na administrativni Olimp i smjestiti ovu Vladu među legendarne, makar na ovaj način. Jedini rekord koji je jedva i blizu crnogorskog je onaj Šri Lanke u kategoriji 'Najviše postavljenih ministara u Vladi' iz 2005. godine (rekord nije više aktivan) - koji bilježi da je ova zemlja imala 52 ministra. Sve je ovo dovoljno da postidi i naš državni aparat - da nije činjenice da Šri Lanka ima više od 20 milijuna stanovnika - kaže se u priopćenju NVO 35 mm.

 

U kontekstu ovog rekorda, dodaju, njihova nominacija predstavlja odnos broja izvršnih vladinih dužnosnika prema svakom građaninu i građanki u državi.

 

- Po kalkulacijama Crna Gora ima otprilike 0.0000537 izvršnih dužnosnika za svaku osobu u zemlji. Ili, laički rečeno, naše administrativno svjetsko čudo od Vlade ima 34 izvršna dužnosnika na 633,158 ljudi, odnosno na 18,627 ljudi dobijemo po jednog čuvara demokratije iz izvršne vlasti - ustvrdili su iz spomenute organizacije.

 

Nadaju se da će ova nominacija pomoći dodatnoj prepoznatljivosti Crne Gore u inozemstvu te, kako kažu, "efikasno skrenuti pažnju s dnevnopolitičkih trivijalnosti poput galopirajuće inflacije, loše turističke sezone i katastrofalne situacije u sigurnosnom sektoru".

 

(FENA/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook