Šta nas čeka

Sprema li se novi svjetski haos nakon ubistva lidera Hamasa: Ko će ga osvetiti Izraelu?

Front31.07.24, 18:30h

Sprema li se novi svjetski haos nakon ubistva lidera Hamasa: Ko će ga osvetiti Izraelu?
Izraelska vojska (IDF) objavila je kasno sinoć da je ubila Shukra, kojeg je imenovala najvišim komandantom Hezbollaha

 

 

Iran i Hamas okrivili su Izrael za šokantno ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha koje riskira eskalaciju regionalnih sukoba, a iranski vrhovni vođa obećao je osvetu Izraelu.

 

Udar je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Izrael napao vrhovnog komandanta iranskog saveznika Hezbollaha u Libanonu, za kojeg libansko ministarstvo zdravstva kaže da je također ubio dvije žene i dvoje djece.

 

Istovremeno, tijelo vojnog komandanta Hezbollaha Fuada Shukra pronađeno je u ruševinama u južnom predgrađu libanske prijestolnice Bejruta, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.

 

Izraelska vojska (IDF) objavila je kasno sinoć da je ubila Shukra, kojeg je imenovala najvišim komandantom Hezbollaha.

 

IDF ga je okrivio za napad u subotu u kojem je ubijeno 12 djece i tinejdžera na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom - Hezbollah je negirao umiješanost.

 

Šef operativnog centra Hezbollaha ranije je tvrdio da je Shukr preživio napad, ali da je teško povrijeđen, navodi Sky News.


Libansko ministarstvo zdravstva saopćilo je da su dvoje djece i dvije žene ubijeni, a 74 osobe povrijeđene u Bejrutu.

 

Hamasovo vojno krilo kaže da će grad Hebron na Zapadnoj obali biti "na čelu" njegove odmazde za ubojstvo Haniyeha, prema izraelskim medijima.

 

Brigade Al-Qassama preuzele su odgovornost za jutrošnji napad nožem i pucnjavom sjeverno od grada, u selu Beit Einun, objavili su Times of Israel i Jerusalem Post.

 

Napad je "početak brzog odgovora na kukavički atentat na našeg velikog nacionalnog vođu, mučenika Ismaila Haniyeha", citira Brigade Times.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook