Foto/ Širom bivše domovine

Već su strgnuti: Sarajevo osvanulo oblijepljeno plakatima sa jugoslovenskom zastavom i porukom 'Ima nas'.

Hronika31.07.24, 12:44h

- Mi, Jugosloveni Sarajeva, dugo smo bili zavedeni raznim lažnim jugoslovenskim organizacijama i pokretima koji su održavali sjećanje na našu Jugoslaviju dok su iza kulisa dodatno radili na raspirivanju međunacionalne i međuvjerske mržnje koja je koštala života našu domovinu - saopćili su iz NP Jugosloveni

 

 

U Sarajevu su osvanuli plakati na sa zastavom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i porukom "Ima nas". Iza svega stoji sarajevski ogranak Narodnog pokreta Jugosloveni, koji se i oglasio saopćenjem za medije.

 

Ističu da su u Narodnom pokretu Jugosloveni pronašli istinsku klicu jugoslovenstva "oko koje smo se nekad okupljali i koju nam je Tito ostavio da njegujemo".

 

- Mi, Jugosloveni Sarajeva, dugo smo bili zavedeni raznim lažnim jugoslovenskim organizacijama i pokretima koji su održavali sjećanje na našu Jugoslaviju dok su iza kulisa dodatno radili na raspirivanju međunacionalne i međuvjerske mržnje koja je koštala života našu domovinu. Tražili smo ozbiljnu organizaciju koja se bavi jugoslovenstvom i nasljeđem SFRJ čiji rad tehnički i organizaciono prevazilazi društvene mreže - naveli su u saopćenju.

 

Navode kako se ovaj pokret bavi jugoslovenstvom, a ne pukom održavanjem sjećanja na "neka ljepša vremena" što ih, ističu, razlikuje od drugih pokreta.

 

- Različitosti koje su postojale u socijalističkoj Jugoslaviji su bile njeno najveće blago; najveće kulturološko i civilizacijsko postignuće naše zajedničke zemlje, kakvo nije do sada uspjela da dostigne ni jedna zemlja na ovom svijetu, bez obzira na njen stepen kulturološkog, civilizacijskog i tehnološkog razvoja - saopćili su.

 

Dodaju kako oni i danas "dišu jugoslovenstvo" kao što je to nekada radila i Bosna i Hercegovina, a pozvali su i sve Jugoslovene Bosne i Hercegovine da stanu uz sunarodnike okupljene oko ovog pokreta u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

 

Plakatiranje Sarajeva je, zapravo, dio velike akcije održane u brojnim gradovima regiona.

 

 

Ipak, samo što su postavljeni, plakati u Sarajevu su i strgnuti.

 

sarajevo-npyu

 

sarajevo-npyu-potrgano

 

Narodni pokret Jugosloveni je grupa građana jugoslovenskog naroda formirana 2019. godine u Beogradu, a bavi se promocijom kulture Jugoslavije, zagovornik je jugoslovenstva, anti-nacionalizma, komunizma i teze da je "socijalistička Jugoslavija najveće civilizacijsko dostignuće Južnih Slovena".

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook