pod lupom

Šta se dešava sa projektom BH Content Lab? Iz BH Telecoma stiglo pojašnjenje - nije ugašen, ali...

Biznis Klub31.07.24, 09:51h

Šta se dešava sa projektom BH Content Lab? Iz BH Telecoma stiglo pojašnjenje - nije ugašen, ali...
Direktor BH Telecoma Amel Kovačević još početkom ove godine je na godišnjoj pres-konferenciji kompanije, najavio odustajanje od dosadašnjeg podržavanja domaće kinematografske produkcije

 

 

Šta se dešava sa projektom BH Content Lab? Iz BH Telecoma pojašnjavaju da nije ugašen, ali da jeste promijenio uvjete.


Ovo su iz BH Telecoma naveli za Raport, nakon što je Udruženje rediteljica i reditelja u BiH kritiziralo Vladu FBiH i ovu kompaniju zbog katastrofalnog stanja u bh. kinematografiji.


- Prije svega istaknuli bismo da BH Content Lab nije ugašen, odnosno ne prestaje s radom. Međutim, imajući u vidu činjenicu da je imenovanjem nove uprave Društva ustanovljeno da je ugovoreno cca 79 posto ukupno planiranog budžeta za ovaj projekat, istina je da je sam koncept dijelom izmijenjen i smanjen obim projekata u skladu sa ostalim raspoloživim sredstvima, te da se fokus aktivnosti preusmjerava na osnovnu djelatnost Društva, a to je djelatnost telekomunikacija - rečeno je iz BH Telecoma.


Pojašnjavaju da je imenovanjem nove uprave BH Telecoma donesena Odluka o strateškom opredjeljenju BH Telecoma na ekspanziju i modernizaciju telekomunikacijske mreže, kao i povećanje zadovoljstva korisnika usluga, te je analizom poslovanja preispitan i koncept ulaganja u razvoj projekata produkcije sadržaja u okviru već planiranih investicionih ulaganja u ove namjene.


- Shodno novom strateškom opredjeljenju, BH Telecom je donio odluku da će u budućem periodu potencijalno razmotriti ulaganja u produkciju sadržaja u obliku koprodukcije već ranije odabranih projekata za razvoj (obuhvata primarno projekte koji su već prijavljeni kroz BH Content Lab platformu, analizirani od stručnog tima BH Telecoma i stručnih konsultanata) isključivo na način da podnosilac prijave obezbijedi minimalno 50 posto učešća u finansijskim sredstvima potrebnim za realizaciju cjelokupnog projekta - navode iz BH Telecoma.

 

amel-kovacevic


Podsjećamo da je direktor BH Telecoma Amel Kovačević još početkom ove godine na godišnjoj pres-konferenciji kompanije, najavio odustajanje od dosadašnjeg podržavanja domaće kinematografske produkcije.


- BHContentLab smo stavili pod lupu, jer nismo prepoznali elemente opravdanosti za ovakvo investiranje, a cijenimo i podržavamo razvoj bh. kinematografije. BH Telecom je investitor i producent svih tih sadržaja. Neki od tih filmova i serija imaju značajne rezultate na međunarodnoj sceni i vrlo su gledani. Smatramo da način na kojim smo učestvovali nije adekvatan te tu metodologiju u najmanju ruku moramo promijeniti. Nismo ti koji se bave investiranjem u multimedijalne sadržaje. Formalno nemamo ljude koji znaju o filmu, kako ga napraviti i to prodati. BH Telecom će ispoštovati ranije preuzete obaveze koje se odnose na BHContentLab, ali preostala neugovorena sredstva presložit ćemo na taj na način da BH Telecom ne snosi sve rizike kada je u pitanju ovaj projekat - kazao je tada Kovačević na upit novinara Indikator.ba.


Inače, kako je tada rekao, u sklopu BHContentLab-a ugovoreno je investiranje 23 miliona KM.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook