'vješto izmakao ruci pravde'

Hoće li Nezavisni odbor u četvrtak smijeniti odbjeglog Zorana Galića?

Hronika30.07.24, 13:49h

Hoće li Nezavisni odbor u četvrtak smijeniti odbjeglog Zorana Galića?
Državni delegat i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Safet Softić izjavio je za Faktor da je riječ "o bjeguncu pred zakonom i nema nikakve dileme da treba donijeti odluku o njegovoj smjeni"

 

 

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je zadužen i za predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i njihovih zamjenika, održat će sjednicu 1. augusta na kojoj će razmotriti stanje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a nakon bijega iz BiH zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića u Hrvatsku. 


- Razmatrat će se aktuelno stanje, a u kom pravcu će se razviti diskusija, zaista ne mogu predvidjeti. Za očekivati je da donesemo odgovarajuće zaključke - izjavio je za Faktor predsjedavajući Nezavisnog odbora Enes Obralija, navodeći kako još čekaju da im Tužilaštvo BiH dostavi informacije o ovom slučaju. 


Državni delegat i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Safet Softić izjavio je za Faktor da je riječ "o bjeguncu pred zakonom i nema nikakve dileme da treba donijeti odluku o njegovoj smjeni".


- U ovom slučaju politika je već upletena samim tim što je gospodin Galić prešao granicu i izbjegao ruku pravde u Bosni i Hercegovini. Nije ni prvi ni posljednji koji je to učinio, ali ne znam šta bi se trebalo desiti ovim ljudima u Nezavisnom odboru da ne donesu mjere - kazao je Softić. 


Zastupnik Safet Kešo smatra da HDZ neće dozvoliti njegovu smjenu.


- Uvjeren sam da je Zoran Galić nimalo slučajno obnašao funkciju direktora Granične policije i vjerujem da je i u svim svojim rabotama radio u dogovoru sa dijelom politike koja ga je imenovala.


Ukoliko se oni koji su ga postavili dogovore da on bude smijenjen, bit će smijenjen, odnosno ukoliko Galić ne da zeleno svjetlo za njegovu smjenu onima koji su ga postavili, oni će ga štititi jer on zna previše.


U međuvremenu on će se "patiti" negdje na nekim plažama - kazao je Kešo. 


Podsjećanja radi, umjesto suspenzije, Galiću je omogućen status uposlenika SIPA-e "na bolovanju".


Iako je iz Tužilaštva BiH ranije potvrđeno da raspolažu informacijama kako je Galić u bjekstvu te da je pobjegao u Hrvatsku, još nisu zatražili izdavanje potjernice.


Osim Galića koji je u bjekstvu, akcijom "Kings" koju je ranije provelo Tužilaštva BiH obuhvaćene su i dvije uhapšene osobe, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, a zbog krivičnih djela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook