Do kraja augusta

Inicijativa iz SDA: 'Besplatan javni prevoz u cijelom Sarajevu i besplatan parking na Zetri i Koševu'

Hronika30.07.24, 10:18h

Inicijativa iz SDA: 'Besplatan javni prevoz u cijelom Sarajevu i besplatan parking na Zetri i Koševu'
Kao dodatnu mjeru za smanjenje ulaska vozila u centralnu gradsku jezgru tražimo besplatan parking na mjestima van užeg centra grada, poput parkinga pored Zetre i stadiona Koševo, poručuju iz SDA

 

 

Zbog velikih gužvi u centru Sarajeva, ali i cijelom Kantonu Sarajevo, potrebno je hitno reagovati i spriječiti kolaps saobraćaja na vrhuncu turističke sezone, a posebno tokom Sarajevo Film Festivala. Otežavajuća okolnost je rekonstrukcija centralne gradske saobraćajnice koja se pogrešno izvodi u periodu najvećeg broja turista u Sarajevu i najviših temperatura koje štetno utiču na zdravlje građana i gostiju Sarajeva, navodi se u saopštenju Stranke demokratske akcije.


- Tražimo od Trojke u Kantonu Sarajevo i Općini Centar da svim građanima do kraja augusta obezbijede besplatan javni prevoz čime bi se privremeno smanjilo korištenje privatnih automobila u cijelom gradu, a posebno u njegovom centru. Kao dodatnu mjeru za smanjenje ulaska vozila u centralnu gradsku jezgru tražimo besplatan parking na mjestima van užeg centra grada, poput parkinga pored Zetre i stadiona Koševo, ali i sličnih lokacija koje će odrediti struka. Na navedenim područjima potrebno je povećati broj klimatiziranih vozila gradskog saobraćaja za prevoz građana i vlasnika automobila.


Sarajevo je korupcijom, lošim i nepostojećim urbanizmom, nekontrolisanom gradnjom i nebrigom odgovornih postao infrastrukturno nerazvijen i nefunkcionalan grad. SDA Centar će za lokalne izbore ponuditi saobraćajna i infrastrukturna rješenja za Općinu Centar, a do izbora 2026. godine za cijeli Kanton. Kadrovi SDA će znanjem i radom učiniti Sarajevo gradom kojim se ponose svi njegovi građani, ali i cijela Bosna i Hercegovina - zaključuje se u saopštenju.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook