Svi se frapiraju kad čuju

Ona je bila velika ljubav Slavka Štimca: Važila je za jednu od najljepših glumica u Jugoslaviji, a skončala je jezivo

Nedjeljni magazin28.07.24, 16:31h

Ona je bila velika ljubav Slavka Štimca: Važila je za jednu od najljepših glumica u Jugoslaviji, a skončala je jezivo
Slavko Štimac nikada nije puno pričao o svom privatnom životu, a ko mu je bila velika prva ljubav javnost je saznala - slučajno!

 

 

Slavko Štimac je jedna od najvećih zvijezda jugoslovenskog i srpskog filma. Karijera, koja traje više od pet decenija, svedoči o njegovom izuzetnom talentu, posvećenosti i ljubavi prema glumi. Bez obzira na sve uspjehe, Štimac ostaje skroman, povučen, te detalje iz svoje privatnosti rijetko kada otkriva.


Ko je bila prva velika ljubav Slavka Štimca?


Međutim, sasvim slučajno publika je došla do ovog podatka, a za sve je kriv, ni manje ni više, nego Slavkov kolega Ivan Jevtović. U emisiji kod Vesne Dedić "Balkanskom ulicom" on se prisjetio djetinjstva i momenta kada je odlučio da pobjegne od kuće. Istoga dana upoznao je Štimca, a on ga je nešto kasnije predstavio svojoj djevojci, piše Stil.rs.


- Prvi put sam od kuće pobjegao sa šest godina poslije svađe sa bratom. Jednom ću sigurno da snimim film o tome. Sa Novog Beograda sam pješke stigao na drugi kraj grada, do Kalenić pijace, gdje su stanovali baba i deda, taj dio mi je bio poznat. A onda sam krenuo nazad, ali nisam želio da se vratim kući, već da život nastavim samostalno - započeo je priču Ivan.


Slučajni susret sa Štimcem


Slavko ga je pozvao kod sebe u stan da jede, a nije mogao ni da nasluti ko će mu otvoriti vrata.


- Na Terazijama sam sreo Slavka Štimca, koji je primijetio da lutam, pomislio je da sam još jedan mali "ganci" i pitao me je da li hoću da idem sa njim nešto da pojedemo. Budući da mi je bio idol, pristao sam na to. Prije nego što smo sjeli u taksi napomenuo mi je da ćemo samo nakratko da svratimo kod njega i njegove djevojke - ispričao je Jevtović u dahu i dodao:


- Pokucao je na vrata, otvorilo je strašilo, tačnije neka žena sa raščupanom kosom preko lica. Odmah je počela da viče na Slavka: "Kada ćeš da prestaneš da mi dovodiš svoje obožavaoce?" U jedan mah sklonila je sa očiju kosu i shvatio sam da je to Sonja Savić. Jeo sam viršle sa Sonjom i Štimcem i veće sreće za mene nije bilo. Ona je onda počela da me ispituje kako se zovem i prezivam i nekako došla do zaključka da sam Vladin sin. Holivudska priča zar ne - ispričao je Ivan, koji je sasvim slučajno publici tada otkrio ono što niko nije mogao ni da pretpostavi, a to je da su Štimac i Sonja imali emotivnu vezu i da su živjeli pod istim krovom.

 

sonja-savic

 

Imala je 48 godina kad je pronađena mrtva u stanu, okružena špricevima


Sonja Savić bila je jedna od najvećih zviezda Jugoslavije. Na filmu se prvi put pojavila 1977. godine i istog trenutka počela da piše istoriju filma na ovim prostorima.


Pomjerala je granice u filmskoj umjetnosti, bila je neopisivo lijepa na neki krhak način, a umjetnosti je dala sve, nije pogrešno tvrditi da je dala i previše.


U svijet profesionane glume ušla je već sa 16 godina, da bi samo pet godina poslije, u dobi od 21, diplomirala na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Tačno početkom 80-ih, koje su postale njeno vrijeme.


I dok je na filmu briljirala, u životu je tonula sve dublje i niko nije mogao da joj pomogne. Jednom prilikom je izjavila da se odrekla privatnog života kako bi se posvetila umjetnosti, a već krajem osamdesetih počele su da kruže priče da je Sonja Savić ovisna o heorinu.


Jednom prilikom je otvoreno rekla i da su joj ljudi zamjerali što razmišlja o smrti.


- A vjerujte mi, moj ideal je zaista kratka i vesela smrt. Ne umrijeti u ropcu. Nije nimalo težak taj posljednji trenutak. Meni je života dovde. Imam 42 godine, nisam ostvarila familiju, nisam ostvarila nastavak loze svojoj familiji. Zbog kodeksa časti - rekla je Sonja.


Preminula je u 48-oj godini 2008. u svom stanu u Kursulinoj ulici, okružena špricevima, kako su opisale komšije. Javost je šokirala informacija da u domu nije imala namještaj, već samo prljavi dušek.


Ljekari su mogli da konstatuju smrt, a prema zvaničnim podacima nakon obdukcije, preminula je usljed prevelike doze nedozvoljenih supsatnci, piše Stil.rs.

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook