prošli prvu fazu selekcije

Borba za direktora SIPA-e: Poznato koja su dva kandidata u posebnom fokusu

Biznis Klub16.07.24, 16:57h

Borba za direktora SIPA-e: Poznato koja su  dva kandidata u posebnom fokusu
Imena kandidata su još uvijek tajna, ali se zna da su svi prijavljeni iz reda Srba.

 

 

 

Svi kandidati koji su se prijavili za poziciju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su prošli prvu fazu selekcije, potvrdio je Nezavisni odbor nakon sjednice održane u ponedjeljak.

 

Imena kandidata su još uvijek tajna, ali se zna da su svi prijavljeni iz reda Srba.

 

Prema nezvaničnim informacijama koje je dobila Patria, dva najozbiljnija kandidata za mandat direktora SIPA-e su aktuelni direktor Darko Ćulum i načelnik Uprave policije Doboj MUP RS, Slobodan Radinković. Jedan od njih dvojice će najvjerovatnije dobiti četverogodišnji mandat na čelu SIPA-e.

 


Neki izvori tvrde da su u lobiranje za izbor direktora SIPA-e uključene i određene strukture iz Srbije, zbog važnosti ove policijske agencije u borbi protiv organiziranog kriminala i trgovine drogom, u čijim lancima često učestvuju i srbijanski državljani.

 

Otežavajući faktor za Ćuluma je bijeg njegovog zamjenika Zorana Galića, koji je izbjegao hapšenje zbog korupcije i primanja mita. Galić je ilegalno prešao granicu i nalazi se u Hrvatskoj. Iako je akcija hapšenja bila planirana u tajnosti, Galić je saznao za nju dan prije i najavio da neće biti na poslu zbog odlaska na liječenje u Hrvatsku, što je potvrdio i Ćulum.

 

Osim Ćuluma i Radinkovića, prijave su poslali još pet kandidata iz nekoliko policijskih agencija. Nakon završetka potrebnih provjera, Nezavisni odbor će zakazati intervjue sa kandidatima i dostaviti rang-listu pet najuspješnijih kandidata ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, koji će Vijeću ministara BiH predložiti jednog kandidata za direktora SIPA-e.

 

 

 

(Crna Hronika/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook