četiri tarife

U ovom dijelu Sarajeva od 1. augusta nove cijene parkiranja

Biznis Klub16.07.24, 16:30h

  U ovom dijelu Sarajeva od 1. augusta nove cijene parkiranja
- Odluka treba da se objavi u Službenim novinama i nakon toga u roku od osam dana kreće primjena, rekao je Škaljić.

 

 

Kako stvari stoje od 1. augusta građani, ali i pravna lica, odnosno firme i poslovne jedinice u općini Stari Grad skuplje će plaćati parkiranje. Naime, Općinsko vijeće Stari Grad je donijelo odluku o tarifama i zonama parkiranja. Tako dnevna parking tarifa u prvoj zoni košta 3 KM, u drugoj zoni je 2,50 KM, u trećoj 1,50 i u četvrtoj 1 KM. Mjesečni najam rezervisanog parking mjesta u prvoj zoni je 500 KM, u drugoj 250 KM, u trećoj 150 i 100 KM u četvrtoj zoni.

 


Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad kaže da će novi cjenovnik najvjerovatnije važiti od 1. augusta.

 

- Odluka treba da se objavi u Službenim novinama i nakon toga u roku od osam dana kreće primjena, rekao je Škaljić.


Mjesečna parking karta u sve četiri zone je 100 KM. Mjesečna parking karta važi samo za ulične parkinge i ne može se kupiti za parkirališta koja su pod rampom, osim u izuzetnim slučajevima što se utvrđuje posebnom odlukom Nadzornog odbora. Pravo na mjesečni najam rezervisanog parking mjesta i mjesečnu parking kartu imaju fizička lica sa boravištem u općini Stari Grad kao i pravna lica, odnosno firme ili poslovne jedinice.

 

Kako je kazao za Oslobođenje Damir Filipović, direktor JKP Stari Grad koje upravlja parkinzima, čeka se potpisivanje ugovora sa Općinom Stari Grad.

 

- Vjerujm da će se to završiti do kraja jula i da ćemo u augustu krenuti sa ovim cjenovnikom koji su podržali svi vijećnici. Iz ove odluke izuzeta je javna podzemna garaža u Ulici Avdage Šahinagića. Konačno se uvodi red u ovu oblast, a podatak da se recimo ranije parkiranje u prvoj zoni naplaćivalo samo 43 KM govori koliko je Općina bila finansijski oštećena, rekao je Filipović.

 

 

Prva zona obuhvata ulice Prote Bakovića, Luledžina, Telali, Dom armije, Zelenih beretki i Tekija čikma. Druga zona Piruša - Potok, Talirevića - Dugi sokak - Avdage Šahinagića, Logavina, Jedileri, ulice Patke i Safvet - bega Bašagića, Kovači, Kovači (Kračule), Pehlivanuša, Trg Austrije, Mehmed paše Sokolovića, Safvet - bega Bašagića - Sagrdžije, Alajbegovića, Niže banje, Bistrik, Širokac i Dženetića čikma.

 

Treća zona su ulice Bistrik Medresa, Vrbanjuša, Sagrdžije, Toromanova, Vratnik Mejdan - Mačkareva, Bentbaša, Halilbašića i Mustafe Dovadžije. Četvrta zona su ulice Hadžimustafina, Kačanik mali, Zmajevac i Sumbul česma.

 

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook