Čudna statistika

U KS nema zaposlenih državnih službenika ispod 25 godina, predloženo podmlađivanje

Front14.07.24, 13:16h

U KS nema zaposlenih državnih službenika ispod 25 godina, predloženo podmlađivanje
U organima uprave i službama KS uposlena su 434 državna službenika ženskog spola, što procentualno iznosi 60,19 posto i 287 državnih službenika muškog spola

 

 

Ministarstvo pravde Kantona Sarajevo napravilo je izvještaj o provođenju Zakona o državnoj službi u organima uprave i službama KS za prošlu godinu te je dalo prijedlog mjera za unapređenje stanja u državnoj službi, piše Faktor.

 

U pogledu starosne i spolne strukture državnih službenika, utvrđeno je da je starosna struktura državnih službenika u prosjeku 46,13 godina.

 

Najveći procenat zaposlenih državnih službenika u KS je u starosnoj skupini od 36-45 godina (36,20 posto), dok je najmanji broj zaposlenih državnih službenika u starosnoj skupini od 26-35 godina (12,34 posto).

 

- U Kantonu Sarajevo nema zaposlenih državnih službenika ispod 25 godina starosti. Kada je u pitanju podjela na "rukovodna" i "nerukovodna" mjesta najveći procenat zaposlenih državnih službenika na "rukovodnim" pozicijama se nalazi u starosnoj skupini od 56 do 65 godina (34, 62) dok je naimanji broj zaposlenih na ovim pozicijama u starosnoj kategoriji od 26 do 35 godina starosti (13,94 posto).

 

U odnosu na prethodni izvještajni period prosječna starost zaposlenih državnih službenika u KS je neznatno umanjena sa 47 na 46,13 godina - navodi se u Izvještaju Ministarstva pravde KS.

 

U  organima uprave i službama KS uposlena su 434 državna službenika ženskog spola, što procentualno iznosi 60,19 posto i 287 državnih službenika muškog spola. 

 

Kada je u pitanju spolna struktura državnih službenika na "rukovodnim" i "nerukovodnim" pozicijama bitno je napomenuti da se na "rukovodnim" pozicijama nalazi 50 posto žena i 50 posto muškaraca. Na "nerukovodnim" pozicijama u državnoj službi u KS se nalazi 61,91 posto žena i 38,09 posto muškaraca.

 

U odnosu na prethodni izvještajni period došlo je do povećanja procenta zaposlenih državnih službenika ženskog spola te smanjenja zaposlenih državnih službenika muškog spola.

 

Prema pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji, sistematizovano je ukupno 1146 radna mjesta. Od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta, popunjeno je 721 radno mjesto, dok je nepopunjeno 415 radnih mjesta.

 

Kada je u pitanju nacionalna zastupljenost utvrđeno je da je u organima uprave i službama KS zaposleno 89,88 posto Bošnjaka, 3,61 post Hrvata, 1,08 posto Srba i 4,72 posto ostalih.

 

Ministarstvo pravde predložilo je popunjavanje nepopunjenih sistematizovanih radnih mjesta tamo gdje je to neophodno, u skladu sa propisima i osiguranim budžetom za ovu namjenu.

 

- Starosna struktura državnih službenika je preko 46 godina života, te se predlaže podmlađivanje strukture prijemom u državnu službu mladih i stručno osposobljenih lica, u okvirima važećih propisa - jedna je od preporuka.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook