preko 3,6 kilometara

Probijanje najdužeg tunela na Koridoru Vc, završeni radovi na iskopu duž lijeve cijevi

Biznis Klub12.07.24, 18:04h

Probijanje najdužeg tunela na Koridoru Vc, završeni radovi na iskopu duž lijeve cijevi
Radi se o trenutno najdužem cestovnom tunelu koji se gradi u BiH na području općine Žepče u sklopu dionice autoceste na Koridoru Vc Poprikuše – Nemila čija je ukupna dužina 5,5 kilometara

 

 

 

Povodom završetka proboja tunela Golubinja, dužine 3.610,3 metra, čime će završiti radovi na iskopu duž lijeve cijevi tunela, održat će se ceremonija u srijedu 17. jula/srpnja, sa početkom u 12.00 sati.


Ovom prilikom obratit će se premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Adebayo Babajide, šefica Ureda Evropske investicijske banke (EIB) Sandrine Friscia i član Uprave kompanije Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Asim Cengiz.


Radi se o trenutno najdužem cestovnom tunelu koji se gradi u BiH na području općine Žepče u sklopu dionice autoceste na Koridoru Vc Poprikuše – Nemila čija je ukupna dužina 5,5 kilometara.


Vrijednost ugovorenih radove iznosi 251.100.305,40 eura bez PDV-a.


Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).


Završetak radova na dionici Poprikuše – Nemila je planiran polovinom sljedeće godine.
U drugoj polovini 2026. godine sjeverni dio Koridora, od Sarajeva do Save, trebao bi biti u potpunosti izgrađen i pušten u promet, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook