ministar vanjskih poslova

Konaković na komemoraciji u UN-u: Rezolucija je obećanje da ćemo se sjećati žrtava genocida

Front11.07.24, 18:18h

Konaković na komemoraciji u UN-u: Rezolucija je obećanje da ćemo se sjećati žrtava genocida
Posebno je spomenuo i iskazao duboko poštovanje prema Majkama Srebrenice

 

 

Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a pod nazivom "Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995.godine", koja je usvojena 23.maja 2024.godine, Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN, New York organizovala je prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida na Bošnjacima u Srebrenici 1995.godine.

 

Na komemoraciji se, među ostalima, obratio i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.


- Dame i gospodo, čast mi je stajati pred vama danas, na ovom događaju, dok se okupljamo da se sjetimo genocida u Srebrenici 1995. godine. Današnji događaj u ovoj zgradi je od ključnog značaja, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijeli svijet. Prvo, izražavam svoje srdačne čestitke svima koji su neumorno radili na osiguranju usvajanja Rezolucije Generalne skupštine. Ova rezolucija je više od dokumenta; to je obećanje da ćemo se sjećati i odavati počast žrtvama Srebrenice. To je posvećenost da se takvi užasi nikada neće zaboraviti i da ćemo nastaviti težiti pravdi i pomirenju, poručio je Konaković.


Posebno je spomenuo i iskazao duboko poštovanje prema Majkama Srebrenice.

 

- Vaša snaga i otpornost nas sve inspirišu. Vi ste glas žrtava i savjest naše nacije. Vaša nepokolebljiva potraga za istinom i pravdom osigurava da sjećanje na izgubljene nikada ne izblijedi. Da budemo jasni - ova rezolucija ne pripisuje krivicu nijednoj grupi ili naciji. Ona priznaje neporecivu istinu o genocidu i nastoji odati počast sjećanju na njegove žrtve, dok promoviše pomirenje i razumijevanje. Onima koji pokušavaju iskriviti ovu rezoluciju poručujem - istina stoji uspravno. Historija se ne može prepisati za političke ciljeve. Pozivam vas da pokažete svoje vodstvo prisustvujući ovom komemoraciji iduće godine. Stanite s nama u sali Generalne skupštine UN-a, ujedinjeni u našoj posvećenosti miru i pravdi. Negiranje genocida vrijeđa sjećanje na žrtve i ometa mir. Moramo odbaciti politiku podjela i prihvatiti principe istine. Srebrenica nas oštro podsjeća da moramo ostati budni protiv mržnje i netolerancije. "Nikada više" znači poduzimanje mjera kako bi se spriječile buduće zločine. U zaključku, potvrdimo našu posvećenost osiguravanju da lekcije iz Srebrenice nikada ne budu zaboravljene. Ova rezolucija simbolizuje nadu za buduće generacije i obećanje da ćemo nastaviti borbu protiv mržnje i podjela. Zajedno, možemo izgraditi svijet gdje će takve tragedije biti dio historije, nikada ponovljene, zaključio je.

 

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook