'kao mačka na amfetaminu'

Orban se oteo kontroli i krenuo u 'mirovnu misiju' od Kijeva do Pekinga, i Taylor Swift bi mu pozavidjela na rasporedu

Front09.07.24, 12:31h

Orban se oteo kontroli i krenuo u 'mirovnu misiju' od Kijeva do Pekinga, i Taylor Swift bi mu pozavidjela na rasporedu
Ali Orbanova hiperaktivna turneja natjerala je stvarne europske čelnike da kolutaju očima, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kritizirali su mađarskog čelnika koji je izazvao buru nezadovoljstva u Bruxellesu

 

 

Otkako je Budimpešta prošlog tjedna preuzela rotirajuće predsjedanje Europskom unijom, mađarski čelnik Viktor Orbán kruži okolo kao mačka na metamfetaminu, piše Politico, a prenosi Index.


Od Kijeva i sastanka sa svojim bête noireom Volodimirom Zelenskim, preko Moskve i razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, do Pekinga i druženja s liderom Xi Jinpingom, mađarski je premijer imao vrtoglavi program globalne diplomacije, kako je rekao, osmišljen da donese mir u Ukrajinu.


Europski čelnici kolutaju očima


Ali Orbanova hiperaktivna turneja natjerala je stvarne europske čelnike da kolutaju očima, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kritizirali su mađarskog čelnika koji je izazvao buru nezadovoljstva u Bruxellesu.


Galama je započela na društvenim mrežama prošlog utorka, drugog dana šestomjesečnog mađarskog predsjedanja Vijećem EU, hype videom koji Orbana ciljano prikazuje kao čovjeka s misijom.


Velika povorka vozila pod sirenama i bljeskajućim plavim i crvenim svjetlima na putu je "prema miru". Dramatična glazba, kadrovi u stilu akcijskih filmova i 2100 kilometara kasnije, u glavnom gradu Ukrajine pojavio se čovjek koji tvrdi da može spriječiti svjetski rat.


Glazba je sve snažnija kako ulazi u predsjedničku palaču u Kijevu. Orban je bio na trosatnim pregovorima s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, koji su završili osmjesima s obje strane i konferencijom za medije uz rukovanje.


Nakon Kijeva - Moskva


Samo tri dana kasnije Orban je ponovno bio odsutan - što je izazvalo mnogo veću kontroverzu među EU čelnicima koji inzistiraju na tome da on ne istupa u njihovo ime i da je uloga mađarskog premijera dok vodi Vijeće EU diplomatski nebitna.


Ovaj put je istu ruku u Moskvi pružio Putinu, ruskom krvoločnom vođi koji godinama ratuje protiv Ukrajine i prijeti europskoj sigurnosnoj arhitekturi.


Unatoč negodovanju iz Bruxellesa, Orban je ponosno izjavio da je u Moskvu došao kao izaslanik Europske unije. "Ne možemo postići mir bez dijaloga i diplomatskih kanala", rekao je Orban u Kremlju: "Shvatio sam da su pozicije daleko jedna od druge, ali u smislu obnove dijaloga danas je učinjen prvi važan korak."


Orbanov posjet Putinu vratio mu se kao bumerang


Na kraju videa s njegovog putovanja pojavio se logotip mađarskog predsjedavanja EU s trumpovskim sloganom: "Make Europe Great Again".


Orbanov posjet Putinu, tijekom kojeg mu je, čini se, manjkalo razmetanja kojima se hvali u svom videu iz Kijeva, imao je učinak bumeranga kada su u ponedjeljak ujutro Putinove snage bombardirale dječju bolnicu u Kijevu.


Nastavak teksta čitajte OVDJE!


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook