Bliže se izbori

Francuska na rubu velikih nereda, Macron poručio: 'Nisam slijep, vidim...'

Front24.06.24, 10:04h

Francuska na rubu velikih nereda, Macron poručio: 'Nisam slijep, vidim...'
Predsjednik Emmanuel Macron šokirao je naciju odlukom o raspuštanju Nacionalne skupštine ranije ovog mjeseca, nakon neuspjeha na izborima za Europski parlament

 

 

Francuska bi se mogla suočiti s građanskim nemirima i nasiljem povezanim s izborima, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, dok kampanja ulazi u posljednji tjedan prije prvog kruga glasanja.

 

- Moguće je da će biti iznimno jakih napetosti - rekao je Darmanin za radio RTL, dodajući da se vlasti pripremaju za “vrlo zapaljivu” situaciju. Izbori se održavaju manje od mjesec dana prije Olimpijskih igara u Parizu 2024.

 

Predsjednik Emmanuel Macron šokirao je naciju odlukom o raspuštanju Nacionalne skupštine ranije ovog mjeseca, nakon neuspjeha na izborima za Europski parlament.

 

Mnogi birači izbore doživljavaju kao referendum o sudbini predsjednika za kojeg se nekada smatralo da je sposoban prevladati političke podjele, ali čiji je rejting pao nakon nekoliko političkih kriza.

 

- Vjerujem vam - poručio je Macron glasačima u “pismu Francuzima” objavljenom u nedjelju u kojem je svoj tabor, koji u anketama zaostaje za krajnjom desnicom i novoformiranim lijevim savezom, pokušao prikazati kao posljednju nadu za stabilnost.

 

- Nisam slijep: svjestan sam demokratskih slabosti - naglasio je.

 

Macron je također ponovio da će ostati na dužnosti do isteka mandata 2027. bez obzira na ishod izbora.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook