VELIKO ISTRAŽIVANJE

Kako su firme sankcionisane zbog veza s Dodikom, na domaćim tenderima zaradile više 500 miliona maraka?!

Biznis Klub22.06.24, 19:09h

Kako su firme sankcionisane zbog veza s Dodikom, na domaćim tenderima zaradile više 500 miliona maraka?!
Dodik je iskoristio svoj položaj za lično bogaćenje kroz kompanije povezane s njim i njegovim sinom Igorom, navodi Američki Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC)

 

 


Kompanije koje su SAD u utorak stavile na listu sankcija zbog povezanosti s porodicom Dodik dobile su od domaćih institucija tendere u vrijednosti većoj od pola milijarde maraka, pokazuje Detektorova analiza više od hiljadu pojedinačnih tendera. 


Uz “Prointer”, koji je sam dobio tendere vrijedne više od 280 miliona, i “Kalderu” sa 180 miliona, komapanija “Sirius 2010” pobijedila je na nabavkama vrijednim 50 miliona, od čega je polovina ugovor iz januara ove godine za digitalizaciju TV signala.


Tri od ukupno sedam kompanija koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) u utorak stavile na novu listu sankcija zbog povezanosti s porodicom Milorada Dodika, na tenderima su od svog osnivanja dobile poslove vrednije od 512 miliona maraka, pokazuju podaci Portala javnih nabavki koje je analizirao Detektor.


Ove tri kompanije dobile su više od 1.400 tendera, najviše njih od institucija u Republici Srpskoj. Među tim institucijama izdvajaju se Poreska uprava Republike Srpske i entitetska “Elektroprivreda”, ali i državna kompanija “Elektroprenos”.


Svi tenderi kompanija Prointer ITSS, Kaldera i Sirius 2010 - liste možete pogledati ovdje.


Američki Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija je u svom saopćenju objasnio da sedam kompanija donosi glavne izvore prihoda predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i njegovoj porodici. Dodik je iskoristio svoj položaj za lično bogaćenje kroz kompanije povezane s njim i njegovim sinom Igorom, navodi OFAC.


Spomenuli su i konkretan primjer u kojem su Milorad i Igor kontrolu koju imaju nad visokim dužnosnicima u vlasti Bosne i Hercegovine iskoristili za manipulisanje izradom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji “Prointer ITSS” mimo natjecateljskog procesa.


OFAC nije naveo o kojem ugovoru se radi. Prema podacima zvaničnog državnog Portala javnih nabavki, ova kompanija je u 2024. godini sklopila najmanje četiri ugovora s državnim kompanijama ili institucijama.


Kancelarija za veterinarstvo BiH je u februaru dodijelila posao kupovine računara i monitora za 34.000 maraka kroz konkurentski zahtjev koji je manje transparentna procedura u odnosu na otvorene pozive.


“Elektroprenos” je u aprilu “Prointeru”, kao jedinom ponuđaču, dao ugovor od 250.000 maraka za SAP podršku. Portal Capital je ranije objavio da je “Prointer” zbog prethodnih sankcija izgubio SAP licencu, ali da su pronašli način da dobijaju poslove podrške.


Regulatorna agencija za komunikacije BiH je također u februaru posao održavanja mreže, vrijedan gotovo 30.000 maraka, kroz otvoreni postupak dodijelila “Prointer ITSS-u” sa sjedištem u Banjoj Luci.


Najveći posao kompanija je na državnom nivou dobila u januaru od Nezavisnog operatora sistema (NOS). Za novi data centar NOS je izdvojio više od pola miliona maraka u otvorenom postupku.


Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brian E. Nelson, komentarišući nove sankcije, optužio je Dodika da iskorištava vlastiti narod za ličnu korist.


“Dodik nastavlja potkopavati institucije BiH i bogatiti svoju porodicu na račun naroda, dodatno ugrožavajući budućnost BiH u euroatlantskim institucijama”, navodi se u objašnjenju OFAC-a.


Za tri od sedam sankcionisanih kompanija nema zvaničnih podataka da su dobijale tendere, dok je jedna kompanija dobila tek jedan tender. Ali kompanije “Prointer ITSS”, “Sirius 2010” te “Kaldera” zajedno su na više od 1.400 tendera dobile poslove vrijedne više od pola milijarde maraka, pokazuju zvanični podaci.


Najvrijednije tendere firme Sirius 2010 i nastavak teksta pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook