Kantonalni zastupnik

Čampara govorio o prisustvu policije iz Srbije u BiH i o kartelu 'Tito i Dino'

Front18.06.24, 18:56h

Čampara govorio o prisustvu policije iz Srbije u BiH i o kartelu 'Tito i Dino'
"Bilo kakvo prisustvo vojske i policije drugih zemalja može biti samo uz ratifikaciju Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara"

 

 

- Mi smo imali tematsku sjednicu i iznijeli smo dosta primjedbi na njihov rad. Ne vjerujem da se nešto od tada posebno poduzelo - kazao je za N1 poslanik NIP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara, koji je komentarisao bezbjednosnu situaciju u KS i entitetu Federacija Bosne i Hercegovina.

 

Gost u Danu uživo osvrnuo se i na optužbe o navodnim povezanostima pojedinih struktura unutar FUP-a sa narkokartelom “Tito i Dino” zaključivši da “pored velikog broja čestitih policajaca uvijek se može naći neko ko se bavi kriminalom”.

 

- Bilo kakvo prisustvo vojske i policije drugih zemalja može biti samo uz ratifikaciju Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara. Moraju se poštivati institucije zemlje i njen teritorijalni integritet i suverenitet - bila je reakcija kantonalnog poslanika na dolazak srbijanskih helikoptera u Trebinje.

 

Čampara je također komentarisao i rad svoga nasljednika na funkciji federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka.

 

Kako vi, kao bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH, ocjenjujete bezbjednosnu situaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, preciznije u Kantonu Sarajevo?

 

Ima čuvena rečenica da je situacija zadovoljavajuća. Naravno da smo imali određene incidente u nekim kantonima, nažalost – sa fatalnim posljedicama, nešto češće u Sarajevu i to sigurno nije za pohvaliti. To izaziva uznemirenost kod građana poput ovog posljednjeg svirepog ubistva usred dana u centru Sarajevo.

 

Jeste li zadovoljni reakcijom vlasti na posljednji slučaj nasilja na sarajevskim ulicama?

 

Mi smo imali tematsku sjednicu i iznijeli smo dosta primjedbi na njihov rad. Ne vjerujem da se nešto od tada posebno poduzelo. Evidentno je da treba poduzimati neke nove radnje, nove aktivnosti i preventivno djelovati. Trebamo imati jedan interaktivan odnos između građana i policije i zato sam predložio uvođenje kvartovske policije.

 

Suština ideje je da imamo što bolju povezanost policije sa stanovnicima. Imali smo to nekad prije. Kad imate kvartovsku policiju, koja je fokusirana na određeno područje, ta policija poznaje građane, zna šta se dešava itd. Mislim da bi se tim moglo preduprijediti ovo što se dešava. Mislim da bi određeni policajci trebali biti zaduženi za određene kvartove. Istina je da postoji već jedan odjel u MUP-u, ali on je nedovoljan.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook