Predsjednik KO SDA

Kakav je dogovor 'nove trojke': Kapidžić otkriva da li će biti kandidat za načelnika Centra

Front12.06.24, 20:43h

Kakav je dogovor 'nove trojke': Kapidžić otkriva da li će biti kandidat za načelnika Centra
Kapidžić je rekao da NES nije imao adekvatnog kandidata da ponudi u sklopu ove priče, ali da su ostali u dobrim odnosima

 

 

Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratska fronta (DF) imat će zajedničke kandidate za načelnike u Kantonu Sarajevo.


Ovaj dogovor je rezultat današnjeg sastanka između kantonalnih delegacija ovih stranaka.

 

Predsjednik SDA u KS i zastupnik ove stranke u kantonalnoj skupštini Faruk Kapidžić kazao je u Danu uživo za N1 kako su se “dogovorili o zajedničkom nastupu i poimenice o svakom kandidatu koji će biti imenom i prezimenom te niz drugih detalja” za Lokalne izbore 2024.

 

Sutra će sve tri stranke ovo razmotriti na svojim organima, a sve će biti ozvaničeno u petak na konferenciji za novinare.

 

- Radi se o potpuno novim kantonalnim rukovodstvima ove tri stranke. Imali smo poptuno drugi pogled i tako smo radili na ovim dogovorima. Nama je bilo potpuno prirodno da napravimo dogovor i da nastupimo na idućim izborima, prevashodno da se kandidati ne pojavljuju an jednom mejstu iz ove tri partije nego da se govorimo o najboljim kandidatima ko šta ima u sovjim redovima i da nastupimo kao jedinstena ekipa i na terenu - rekao je Kapidžić za N1.

 

Koliko kandidata će imati SDA, SBiH i DF?

 

Kada su u pitanju imena, rekao je kako će sutra kantonalne organizacije potvrditi imena.

 

- SDA po ovom dogovoru daje 6 kandidata, SBiH dva i jedan DF - rekao je Kapidžić najavivši da od petka idu zajedno na teren.

 

Neće imati zajednički naziv jer će na izbore izaći pojedinačno. Naveo je kako ne žele da se u javnosti imenuju kao “Trojka 2” s obzirom da je “Trojka 1” prema njegovim riječima bila “katastrofalna”.

 

Istakao je da NES nije imao adekvatnog kandidata da ponudi u sklopu ove priče, ali da su ostali u dobrim odnosima.

 

- Da se pojavi ne znam ko i gdje ovu priču i rezultat ne može poremetiti. Osjeti se strah iz protivničkog tabora i pokušavalo se na sve načine ovo razbiti, ali se nije uspjelo - rekao je Kapidžić u Danu uživo.

 

Kapidžić: Neću biti kandidat za načelnika Općine Centar

 

Komentirajući najave da bi on mogao biti kandidat za gradonačelnika, rekao je kako će kandidati biti oni koji budu imali najbolji rezultat.

 

- Gradonačelnik će biti onaj koji bude najbolje za ove tri stranke. Ja nisam prihvatio da idem za načelnika Općine Centra, osjećam se preskučeno u tom sagledavanju Kantona. Gradonačelnik upravlja sa četiri općine, e tu ima već uticaja – regulacioni planovi, uređenje itd. Možda se desi i da prihvatim, ako to bude jedini način da ove tri stranke dobiju gradonačelnika - istakao je.

 

Kao potencijalne kandidate za načelnika Općine Centar naveo je Davuda Bećirovića i Denisa Gratza, ali je naveo kako će se sve znati detaljnije u petak.

 

SDA bez kandidata u Općini Novi Grad

 

Potvrdio je da SDA odustaje od svog kandidata u Općini Novi Grad, a Kapiddžić nije mogao otkriti ko će od dva kanadidata predstavljati ove stranke u Općini Novo Sarajevo. Ranije su se spominjali kandidat SBiH-a Muamer Bandić i SDA-ov Kerim Balić.

 

- Mogućnost da ako damo kandidata Novom Gradu, da ne pobijedi ni Semir ni naš kandidat već kandidat Trojke, ljudi su na teretu rekli da bi to bio katastrofalan poraz i nas i Stranke za BiH pa nismo ulazili u to - zaključio je.

 

SDA će, saznajemo, imati kandidate u općinama Trnovo, Hadžići, Ilidža, ilijaš, Vogošća i Stari Grad; SBiH će imati kandidate u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad, dok će DF imati kandidat u općini Centar.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook