veća ponuda

Sarajevo širi listu besplatnih lijekova: Zašto je na njoj više stranih nego domaćih?

Biznis Klub09.06.24, 11:35h

Sarajevo širi listu besplatnih lijekova: Zašto je na njoj više stranih nego domaćih?
ova Kantona Sarajevo, koju donosi Ministarstvo zdravstva, ima jako veliki broj lijekova koji su dostupni pacijentima na teret Zavoda i ubjedljivo je najobuhvatnija u cijeloj BiH

 

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno se radi revizija Odluke o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja u FBiH i liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. Ipak, u javnosti se sve više govori kako kantonalne liste lijekova u većem broju sadrže lijekove proizvođača izvan Bosne i Hercegovine u odnosu na domaće proizvođače lijekova.

 


Podsjećamo da je federalna lista lijekova osnova na temelju koje svako kantonalno ministarstvo zdravstva izrađuje pozitivnu listu lijekova kantona, a koja pored generičkih sadrži i zaštićene (proizvođačke) nazive lijekova, te listu dostavlja vladama kantona na usvajanje. To znači da kantoni određuju koji proizvođači će biti uvršteni na kantonalne liste lijekova.

 

- Svi proizvođači koji podnose prijedlog za uvrštavanje lijeka na listu lijekova kantona, domaći ili strani, moraju ispunjavati sve propisane kriterije člana 9. Zakona o lijekovima Federacije BiH (Službene novine FBiH, broj 109/12) i ostalih podzakonskih akata (da imaju dozvolu za stavljanje lijekova u promet u BiH izdatu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, pozitivne nalaze o urađenoj kontroli kvaliteta lijeka od Kontrolnog laboratorija Agencije, kao i da ispunjavaju druge propisane kriterije), pojašnjavaju iz federalnog Ministarstva zdravstva za Oslobođenje.

 

Na upit Oslobođenja  o tome da li će izmjenom lista lijekova prednost imati proizvođači lijekova izvan Bosne i Hercegovine, iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo stižu drugačija uvjeravanja.

 

- Komisija za lijekove pri Ministarstvu zdravstva KS-a priprema izradu nove liste lijekova u Kantonu Sarajevo, ali neće imati prednost strani proizvođači, nego će biti ravnopravni sa domaćim, kaže za Oslobođenje magistrica farmacije Bilsena Šahman, pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo.

 

O konkretnim slučajevima nekih od proizvođača  sagovornica nije govorila, ali je ukazala na činjenicu da se lista lijekova redovno revidira i vrše izmjene i dopune u odnosu na federalnu listu lijekova.


Revizija liste lijekova KS-a se odnosi na listu A, na kojoj se nalaze lijekovi koji su 100 posto na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Na listi B su lijekovi koje pacijenti djelimično doplaćuju, a tu su i bolnička lista lijekova i magistralna lista lijekova.

 

Sagovornica naglašava da neće biti nikakvih većih promjena u sastavu lista, jer okvir liste lijekova određuje ona federalna, čiju promjenu očekuju u Ministarstvu zdravstva KS-a ovih dana. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH određuje cijene lijekova, kao i lista lijekova FBiH.

 


- Proizvođači se moraju pridržavati tih cijena, a ukoliko ne prihvate utvrđenu cijenu, ne mogu ni biti na listi lijekova Kantona Sarajevo, kaže Šahman, te naglašava da se i sada mnogi lijekovi refundiraju pacijentima, te će sa tom praksom nastaviti i dalje.


Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a navode da Ministarstvo zdravstva Kantona imenuje Komisiju za lijekove koja preispituje i inovira listu lijekova, predlaže izmjene i dopune liste lijekova uz obavezno usaglašavanje sa izmjenama i dopunama federalne liste lijekova, odnosno registrovanih lijekova u Bosni i Hercegovini i vrši analizu podnesenih zahtjeva od nosioca dozvole za prometovanje lijeka za uvrštavanje lijekova na listu lijekova, u skladu sa članom 24. Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, načinu izrade lista lijekova u Federaciji BiH, načinu stavljanja i skidanja lijekova sa lista lijekova, obavezama ministarstva zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja te proizvođača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova (Službene novine Federacije BiH broj 45/13).

 

Lista lijekova Kantona Sarajevo, koju donosi Ministarstvo zdravstva, ima jako veliki broj lijekova koji su dostupni pacijentima na teret Zavoda i ubjedljivo je najobuhvatnija u cijeloj BiH.

 

Cijene lijekova sa liste su utvrđene državnim i federalnim propisima i isti su u svim kantonima u FBiH koji poštuju pozitivne zakonske propise. Niti jedan zavod u FBiH nema uticaj na formiranje cijena lijekova, već je dužan primijeniti mehanizme utvrđivanja cijena utvrđene državnim i federalnim propisima, navode iz ZZO KS-a.

 

Kada je riječ o zastupljenosti domaćih, u ovom slučaju Hemofarmovih lijekova na esencijalnim listama u Federaciji BiH, Irena Knežević, menadžerica za korporativne komunikacije Hemofarma Banja Luka, u izjavi za Oslobođenje naglašava kako se taj broj razlikuje od kantona do kantona.

 

- Da li će se njihov broj povećavati ili smanjivati, ne zavisi od nas, već od kantonalnih fondova, ali vjerujemo da ćemo biti zastupljeni na svakoj poziciji za koju imamo dostupan lijek, iznosi uvjeravanja naša sagovornica, navodeći kako su cijene svih Hemofarmovih lijekova usaglašene sa maksimalnom veleprodajnom cijenom koju propisuje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH na osnovu Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

 


Dodaje kako Hemofarmov portfolio broji oko 400 lijekova, medicinskih sredstava i dijetetskih suplemenata.

 

- Konstantno uvodimo nove, savremenije terapije za naše pacijente i, kao i do sada, nastavićemo sa redovnim snabdijevanjem tržišta našim lijekovima, kazuje Knežević o budućim planovima ovog bh. proizvođača lijekova.

 

S druge strane, iz Bosnalijeka su u odgovoru na naš upit samo kratko kazali kako nisu upoznati sa izradom nove esencijalne liste lijekova u FBiH.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook