traži se smjena

'Leti' li Nešić iz ministarske fotelje: Šta se može desiti na narednoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH?

Front07.06.24, 18:09h

'Leti' li Nešić iz ministarske fotelje: Šta se može desiti na narednoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH?
Ono što će biti zanimljivo pratiti jeste kako će glasati zastupnici Trojke. Da li će se prikloniti, zbog onoga što je Nešić govorio, zahtjevu SDA ili...?

 

 

 

Na narednoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH zastupnici bi trebali raspravljati o tome da li će Nenad Nešić ostati u fotelji ministra sigurnosti BiH ili će biti smijenjen. Prijedlog za njegovu smjenu na dnevni red je došao na zahtjev Kluba zastupnika SDA, kojeg čine Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.


U obrazloženju ovog zahtjeva naveli su da je povod Nešićevo gostovanje na Happy TV, televizijskoj stanici sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji. U emisiji "Ćirilica" Nešić je na primitivan i brutalan način vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici, praveći čak i viceve na njihov račun.


- Posebnu težinu u cijelom ovom slučaju bez presedana ima činjenica da je to učinio sa pozicije ministra u Vijeću ministara BiH, koji svojim resorom treba da garantuje sigurnost i mir svim građanima BiH, a ne da raspiruje međunacionalnu mržnju negirajući zločin genocida - navodi se u obrazloženju zahtjeva za Nešićevu smjenu, prenosi Oslobođenje.


Ipak, malo je vjerovatno da će Nešić biti smijenjen. To se može desiti jedino ako ga Milorad Dodik "pusti niz vodu". Naime, da bi Nešić bio smijenjen potrebno je da takvu odluku donesu oba doma državnog parlamenta. Poznato je da u domu naroda SNSD ima "kontrolni paket" od četiri delegata u Klubu srba, tako da se bez njihovog pristanka ne može donijeti nijedna odluka.


Međutim, ono što će biti zanimljivo pratiti jeste kako će glasati zastupnici Trojke. Da li će se prikloniti, zbog onoga što je Nešić govorio, zahtjevu SDA ili...?

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook