Predsjednik RS po svom

Dodik opet podriva BiH: Evo šta mu je sada palo na pamet

Front06.06.24, 18:08h

Dodik opet podriva BiH: Evo šta mu je sada palo na pamet
Dodik je u Sankt Petersburgu, gdje se nalazi u dvodnevnoj posjeti, tokom koje će se sastai i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom

 

 

Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske istakao je uoči sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da će zatražiti od predsjednika Ruske federacije da se razmotri način na koji bi se moglo obezbijediti prisustvo Republike Srpske i njena vidljivost na Forumu BRIKS-a.

 

- BRIKS-om predsjedava Rusija i smatram da mi moramo da, i pored opredjeljenja ka Evropskoj uniji, imamo otvorene kanale, saradnju i dogovore sa drugima pa i sa zemljama u okviru BRIKS-a, rekao je Dodik.


Ono što Dodik nije rekao, ali bi svakako morao znati, pogotovo jer se neprestano poziva na Dejtonski sporazum i Ustav BiH, je da RS kao dio BiH ne može "biti vidljiva" na forumu BRIKS-a, odnosno da bi ta vidljivost bio eklatantan primjer kršenja Mirovnog sporazuma i Ustava, jer je jedina institucija nadležna za vođenje vanjske politike u našoj zemlji Predsjedništvo BIH. Entiteti ne mogu voditi vanjsku politiku. Dodik može privatno ići na Forum BRIKS-a, ali RS bez odobrenja državnog vrha ne može biti učesnik ovakvog skupa.

 

Dodik je u Sankt Petersburgu, gdje se nalazi u dvodnevnoj posjeti, tokom koje će se sastai i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Istakao je da će se zahvaliti predsjedniku Rusije za jasan stav u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kada je riječ o njenom stavu o rezoluciji u Srebrenici.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook