VIDEO/ V.D. DIREKTORA JP AUTOCESTE POJAŠNJAVA

Opet pomjeranje roka: Koridor Vc neće biti gotov ni 2028. godine, evo kada ga realno možemo očekivati...

Biznis Klub06.06.24, 14:25h

Opet pomjeranje roka: Koridor Vc neće biti gotov ni 2028. godine, evo kada ga realno možemo očekivati...
Prema riječima Denisa Lasića, do sada je izgrađeno 127 km. Trenutno imamo aktivnih gradilišta 61 km, a planirano je u ovoj godini ugovoriti još dodatnih 58 km tako da da nam preostaje 35 km koji po nekoj sadašnjoj dinamici trebamo ugovoriti u drugom odnosnom trećem kvartalu iduće godine

 

 

Gost Jutarnjeg programa FTV-a bio je v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić, a na početku je govorio o do sada izgrađenim kilometrima autoputa na koridoru Vc... Prema nekim procjenama nismo do sada uspjeli završiti ni 50% te trase od sjeverne do južne granice Bosne i Hercegovine.


- Što se tiče samog koridora, do sada je izgrađeno 127 km. Trenutno imamo aktivnih gradilišta 61 km. Planirano je ugovoriti u ovoj godini još dodatnih 58 tako da nam da nam preostaje 35 km koji po nekoj sadašnjoj dinamici trebamo ugovoriti u drugom odnosnom trećem kvartalu iduće godine. Po tome bi znači kompletan koridor postao jedno veliko gradilište i ne bi bilo neke sporne tačke što se tiče od Odžaka pa sve do Bijače - kaže Lasić.


Bilo je dosta pomeranja kao što sam već rekla u tim rokovima za završetak same gradnje. Sami ste negdje pomjerali, čini mi se da ste spominjali kad ste bili ministar Prometa i komunikacija 2028 godinu. O kojoj godini sada govorimo kada je u pitanju taj potpuni završetak izgradnje koridora Vc da se bukvalno vozimo od sjeverne do južne granice Bosne i Hercegovine?


- Mi uvijek imamo neke planove, rokove evo što se tiče nove uprave mi smo nekako podvukli crtu na sve ono što smo zatekli. Stavili sve u zakonske okvire, svako gradilište, svaku dionicu, ubrzali dinamiku maksimalno uz punu podršku nove uprave tako što se tiče samog roka neki ciljani rok hajde da kažemo da je vrlo realističan je 2030.


Stručnjaci navode da nekako tom sporom gradnjom smo do sada i poskupili kompletan projekat. Novac je ranije vrlo često navođen upravo kao glavni problem zašto gradnja teče sporo. Kakva je trenutno situacija po pitanju finansijskih sredstava, naravno ukoliko uzmemo  posebno u obzir poskupljenje cijena?


- Gledajte ovo, mi imamo što se tiče te sporosti odnosno dionica bez obzira koliko je duga dionica tenderska procedura ukratko sada rečeno traje isto kao dionica od 100 km ili da li ona bila 2 km. Kako su nastale te dionice i zašto su one tako iscjepkane to je sve ovisilo od tada dozvoljenih sredstava, od prije svega Europskih banaka i OFID-a koje se inače javljaju kao banke kao glavni kreditori na našem koridoru. Što se tiče ukupne financijske konstrukcije mi smo znači otprilike zatvorili financijsku konstrukciju iako se uvijek nađu određeni financijski gapovi. Na primer kada smo mi došli prije godinu dana financijski gapovi na svim dionicama su bili 376 miliona eura koje smo trebali na neki način zatvoriti i sve oživjeti i staviti opet u neke norme kako to treba svaka dionica. Ono što mi sada imamo je znači na Nemiloj-Vranduku gdje nam fali nekih 60 miliona eura ali to smo sa Kuvajtskim fondom u završnoj fazi budući da su oni tu bili kreditori, da to dogovorimo. I imamo iznad Prenja odnosno ispod Prenja prema Mostaru nekih 200 miliona eura koji nam nedostaju a to smo dobili garanciju Vlade Federacije koja je inače naš vlasnik da će eventualnim nedostatkom oni biti garant, odnosno oni će nam ishodovati ta sredstva tako da mi imamo završenu financijsku konstrukciju samog koridora.


To zvuči onako vrlo ohrabrujuće zasigurno za građane Bosne i Hercegovine koji jedva čekaju izgradnju tog autoputa. Jeste li vi lično zadovoljni dinamikom, samom dinamikom izgradnje? Spomenula sam već da ste bili dakle ministar Prometa i komunikacija, također negdje u direktnoj vezi dakle i tada sa Javnim Preduzećem Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine a i sada kao V.d direktor. Jeste li zadovoljni izgradnjom, i evo spomenuli ste određene međunarodne institucije za finansiranje. Koliko je dobra ta saradnja sa njima na ovom projektu?


- Nismo zadovoljni dinamikom ali evo sve radimo da ta dinamika bude bolja, odnosno da bude što više ovih dionica u funkciji da bi građani što bolje putovali, lakše putovali, koristili sve benefite koridora koji će biti. Ovaj saradnja sa bankama je i više nego dobra, u potpunosti znači nas podržavaju. Evo sad baš ovu sedmicu traje misija EB-a i EBRD-a gdje zajedno sa njima analiziramo i prolazimo sve dionica na terenu i stvarno su nam dali podršku u svemu onome što radimo i pohvalili nas kao jedan novi vjetar koji je sada u Autocestama gde se vide očiti pomaci u svakom segmentu.

 

Kompletan razgovor pogledajte u videu ovdje...

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook