naljutio ih

Ruska ambasada reagovala zbog izjave Elmedina Konakovića: Zasmetala im jedna rečenica

Front06.06.24, 09:27h

Ruska ambasada reagovala zbog izjave Elmedina Konakovića: Zasmetala im  jedna rečenica
Vidimo u toj izjavi potpuno odsustvo logike. Kako uticaj Rusije može biti „maligan“ za članove i rukovodstvo SNSD-a, koji se zalaže za razvoj uzajamno korisnih i konstruktivnih odnosa sa Ruskom Federacijom, navode iz ambasade

 

 

 


Ruska ambasada u BiH, očekivano, reagovala je na pismo koje je ministar vanjskih poslova BiH Elemdin Konaković uputio šefovima diplomatija Slovenije Tanji Fajon, Poljske Radoslawu Sikorskom i Rumunije Luminiti Teodori Luminescu. Povod zaa ovo pismo je odbijanje SNSD-ovih ministara u Vijeću ministara da daju saglasnost za glasanje državljana navedenih zemalja, koji se trenutno nalaze u BiH, na izborima za Evropski parlament.

 

Konaković u pismima, između ostalog, navodi i kako je ovo uskraćivanje saglasnosti "izvedeno pod malignim uticajem Rusije, koji svakodnevno postaje sve veći".

 

Iz Ruske ambasade je stigao još jedan odgovor:

 

- Nismo mogli da zaobiđemo rečenicu u poruci ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića upućenu za nekoliko njegovih kolega u državama istočne Evrope u vezi sa odlukom Vijeća ministara BiH da uskrati mogućnost građanima tih zemalja da glasaju na teritoriji BiH na predstojećim izborima za Evropski parlament.

 

Po „uvjerenju“ Elmedina Konakovića, na odluku predstavnika SNSD-a u Vijeću ministara BiH je djelovao famozni „maligni ruski uticaj“, koji, prema zapažanjima ministra, raste dan za danom.

 

Vidimo u toj izjavi potpuno odsustvo logike. Kako uticaj Rusije može biti „maligan“ za članove i rukovodstvo SNSD-a, koji se zalaže za razvoj uzajamno korisnih i konstruktivnih odnosa sa Ruskom Federacijom?

 

U stvari – i to je opšte poznato – Rusija ne utiče na procese donošenja odluka u Bosni i Hercegovini, smatrajući da to treba da bude suvereni posao samih organa vlasti zemlje. Za razliku od zapadnih ambasada, koji svojim miješanjem u rad kako institucija, tako i pojedinačnih političara, stalno prijeteći i manipulišući, zaista truju situaciju u BiH svojim malignim mijazmima (otrovima, zagađenjima, onečišćenjima op.a.).

 

Rečenica iz poruke Elmedina Konakovića svjedoći samo o težnji da se krivica za nastalu atmosferu lažno prebaci na drugog koristeći primitivne zapadne rusofobične klišeje. To je potvrda vlastite nemoći da uspostavi konstruktivni dijalog sa koalicijskim partnerima u interesu kako svakog od konstitutivnih naroda BiH, tako i svih građana BiH, navodi se u reagovanju Ruske ambasade u BiH.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook