Ministar vanjskih poslova

Konaković: Kupovina helikoptera je dokaz da se ne treba osvrtati na podmetanja SDFA opozicije

Front05.06.24, 11:51h

Konaković: Kupovina helikoptera je dokaz da se ne treba osvrtati na podmetanja SDFA opozicije
"Ovo je primjer kako se ne treba osvrtati na hejtere, na podmetanja SDFA destruktivne opozicije i sve druge koji opstruiraju donošenje odluka"

 

Vlada Kantona  Sarajevo, odnosno MUP KS jučer je potpisao ugovor o kupovini helikoptera.

 

Ugovor je potpisan pet godina nakon početne ideje, a tim povodom se oglasio i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. On je bio i najčešće kritiziran zbog ideje o kupovini helikoptera jer su pojedini to smatrali bespotrebnim i skupim.

 

- Kanton  Sarajevo napokon kupuje helikopter. Važan za operativne zadatke MUP-a KS, a po potrebi i drugih agencija. Naši građani neće ovisiti o dobroj volji ili političkim odlukama drugih kada im zatreba hitni medicinski transport, evakuacija, pomoć u stanju poplava, odrona, požara, zemljotresa ili bilo kakvoj drugoj nepredviđenoj situaciji - naveo je Konaković.

 

Podsjeća koliko je bilo otopora i laži kada je u pitanju ova nabavka.

 

- Riješena je i dilema o realnoj cijeni pa smo došli do podatka da smo platili manje nego susjedne zemlje i da je sve naravno zakonito i transparentno.

 

Što se Evrope tiče, prva ga je nabavila susjedna Hrvatska, u julu 2022. godine po cijeni 36.294.975 eura sa PDV-om za dva helikoptera (oko 70.986.800 KM). MUP Kantona  Sarajevo nabavlja jedan helikopter po cijeni od 30.340.000 KM (bez PDV-a)'.

 

Ovo je primjer kako se ne treba osvrtati na hejtere, na podmetanja SDFA destruktivne opozicije i sve druge koji opstruiraju donošenje odluka. Ovako će završiti i sva druga podmetanja, sve druge laži i destrukcije ako budemo hrabra i odgovorna vlast - istakao je Konaković.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook