(PRED)IZBORNE KOMBINACIJE

Hoće li Sebija Izetbegović biti nova gradonačelnica Sarajeva? SDA spremna podržati kandidate SBiH i DF, a oni zauzvrat...

Front03.06.24, 20:08h

Hoće li Sebija Izetbegović biti nova gradonačelnica Sarajeva? SDA spremna podržati kandidate SBiH i DF, a oni zauzvrat...
Da bi SDA mogla imenovati gradonačelnika bit će joj potrebno da ima većinu u Gradskom vijeću koje se sastavlja iz općinskih vijeća

 

 

Kako se približavaju lokalni izbori tako se prave razne kombinatorike, a bitka će posebno biti zanimljiva u  Sarajevu.


Trojka je uspjela od SDA preuzeti sve gradske općine, osim Novog Grada gdje je ostao Semir Efendić (SBiH), kao i Ilidžu.


U komentaru koji objavljuje Raport navodi se da SDA sada kuje plan kako pod svoju vlast vratiti većinu općina, a prema informacijama ovog portala već se prave kalkulacije za poziciju gradonačelnika.


Da bi SDA mogla imenovati gradonačelnika bit će joj potrebno da ima većinu u Gradskom vijeću koje se sastavlja iz općinskih vijeća.


A oko na ovu poziciju je, kako navodi Raport, bacila i Sebija Izetbegović, trenutno zastupnica u Skupštini KS.


Prema nezvaničnim informacijama ovog portala, Izetbegović je dala nalog Kantonalnom odboru u Sarajevu, na čelu sa Farukom Kapidžićem, da već piprema teren za ovakav mogući epilog.


Izetbegović je tako predložila da se Efendiću predloži da SDA neće imati protukandidata u Novom Gradu, ali da očekuje da ova stranka podrži nju za gradonačelnicu Sarajeva u Gradskom vijeću.


Ista ponuda bi trebala otići i DF-u, koji će za načelnika Centra predložiti Dennisa Gratza, kojeg je SDA također spremna podržati.


Time SDA ne bi imala kandidata u dvije velike općine u Sarajevu, ali bi zauzvrat uz pomoć SBiH-a i DF-a mogla dobiti gradonačelnicu - Sebiju Izetbegović.


Kako piše Raport, Kapidžić je navodno rekao da je još preuranjeno sklapati takve dogovore ili kalkulacije, ali je Haris Zahiragić, opet navodno, već od kandidata SDA za općinska vijeća tražio garancije i potpise da će podržati Sebiju Izetbegović za gradonačelnicu ukoliko prođu u Gradsko vijeće.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook