DEMANT NA TEKST 'BEĆAREVA HISTORIJA BEŠČAŠĆA'

Ismet Bećar tvrdi: 'Snimak je zlouptrijebljen, izvučen iz konteksta, u svrhu mog progona! Ovo je istina o svemu...

Front03.06.24, 13:22h

Ismet Bećar tvrdi: 'Snimak je zlouptrijebljen, izvučen iz konteksta, u svrhu mog progona! Ovo je istina o svemu...
Nemam se namjeru izvinjavati svojim hrišćanskim i srpskim prijateljima i poznanicima, među kojima su novinari, sveštenici, kulturni radnici, humanisti, pa i neki političari. Oni dobro poznaju moja ljudska shvatanja i stavove. Izvinjavam se samo i isključivo mojoj djeci, jer kao građanin i član ovdašnjeg društva nisam učinio dovoljno, da ovom zemljom ne prevlada novouspostavljeni progoniteljski i ucjenjivački režim - poručuje Bećar

 

 

Povodom teksta (i snimka) objavljenog na DEPO Portalu pod nazivom "Bećareva historija beščašća", bivši uredenik radija BIR Ismet Bećar uputio je demant sa pojašnjenjem, koji prenosimo u nastavku:

 

Na vašim portalima Raport.ba i Depo.ba, u subotu, 01. juna, objavljen je i prenesen tekst “Bećareva historija beščašća: Kako je ‘ugledni novinar’ pozivao na klanje”, u kojem ste mi pripisali javne istupe koji se nikada nisu dogodili, propuštajući priliku da o tome tražite moj stav i pojašnjenje. 


Tokom decenijske novinarske karijere, svoj glas posuđivao sam za različite sadržaje informativnog, dokumentarnog i vjerskog programa. Opskurni audio-snimak koji ste prenijeli, izvađen je iz konteksta i preuzet s anonimnog, “fake” portala pod nazivom Insajder media, koji nije vjerodostojan, niti kredibilan izvor infomacija. Snimak je u više navrata korišten u pokušaju narušavanja moje lične reputacije, ograničavanja mog profesionalnog napredovanja, iznuđivanja odluka koje bi pogodovale ucjenjivačima i članovima njihovih porodica, te u svrhu mog ušutkivanja.


Audio-snimak je izdvojeni prilog namijenjen radijskoj emisiji koja nikada nije realizovana. Stariji je od 13 godina i tretirao je sadržaj forumskih rasprava, kao pandan nacionalističkim i uvredljivim pjesmama Baje Malog Knindže, Mire Semberca, Lepog Miće


Upozoren na kontroverzu i mogući javni utisak o “izjednačavanju strana”, odustao sam od realizacije takve emisije. Nedovršeni prilog je pretpostavljam, izuzet iz mog radnog foldera, a zatim u nekoliko navrata iskorišten u svrhu mog progona. 


Moj bivši redakcijski kolega Dželaludin Hodžić, izborni kandidat Naroda i pravde i donedavni član kabineta ministra Elmedina Konakovića, motiviran ličnim antagonizmom, u ljeto 2018. godine, prijetio je da će objaviti taj materijal, ukoliko budem izabran na poziciju Glavnog urednika Radija BIR. U proljeće 2021. godine, njegova bliska rodica, konkurisala je na radno mjesto u Media centru Islamske zajednice, a kao član Komisije u svojstvu Glavnog urednika iskazao sam protivljenje prema mogućnosti njenog prijema, jer nije bila među prvorangiranim kandidatima. 


Na vrhuncu konkursne procedure, mojim pretpostavljenim dostavljen je predmetni audio-snimak. Konkurs je poništen, kao i onaj iz jeseni 2020. godine, na koji se prijavila Hodžićeva snaha. 


Od mene je potom traženo da podnesem ostavku na mjesto Glavnog urednika, povučem svoj advokatski tim, ili prihvatim novo radno mjesto. Te okolnosti detaljno su opisane u obrazloženju prvostepene presude Općinskog suda u Sarajevu, broj 65 0 Rs 921732  21 Rs, od 29. 05. 2023, kojom se poništava Rješenje o otkazu Ugovora o radu u Media centru IZ-e, i nalaže tuženom da me vrati na poslove Glavnog urednika Radija BIR. Drugostepeni sudski proces je u toku.


Zloupotrijebljeni snimak, prošle godine objavljen je na portalu bez impressuma. Indikativno, isti dan kada sam na svom FaceBook profilu objavio vlastitu analizu “Prvih 100 dana vlasti Elmedina Konakovića”, a nekoliko dana nakon što je u njegov kabinet, po javnom priznanju objavljenom na društvenim mrežama, došao Dželaludin Hodžić.


Na web portalu Insajder media, koji je napravljen krajem 2021. i početkom izborne 2022. godine, uglavnom su prenošeni tekstovi iz drugih medija, pažljivom selekcijom i sa izmijenjenim “clickbait” naslovima. Svi tekstovi pozitivno portretiraju Elmedina Konakovića, a među 2365 objavljenih tekstova ne postoji nijedan u kojem se negativno, ili kritički posmatra njegov politički rad. Čak i tekstovi čiji naslovi su donekle propitujući, u svom sadržaju protežiraju Konakovićeve stavove i glorifikuju njegovu politiku. S druge strane, njegove političke protivnike naziva se “riđobradim”, “gubavcima”, “hurmašicama”, “klošarima”, “štakorima”, “klocevima”, “čakijašima”.  


U naslovu od 24. novembra 2022. godine, upućenom tadašnjem sudiji Suda BiH Branku Periću, između ostalog stoji: “Periću pi..o korumpirana!” Istog dana, u svojim zvaničnim medijskim istupima, Elmedin Konaković sudiju Perića nazivao je “vojnikom režima”. Posve je vidljivo da je anonimni portal pun lažnih i tendencioznih naslova uređivan po nalogu, ili da je njegovo uredništvo pratilo stavove i javnu komunikaciju Elmedina Konakovića.


Posljednji tekst na portalu Insajder media objavljen je 6. maja, pod naslovom: SKANDALOZNI AUDIOZAPIS: Ismet Bećar, prvi čovjek Radio BIR-a i miljenik familije Izetbegović, poziva na klanje!? 


Također indikativno, u naslovnici teksta objavljena je moja fotografija u ulozi moderatora konferencije za medije, na kojoj je predstavljen inspekcijski nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, s kontroverzama o načinu studiranja i sticanja univerzitetske diplome Elmedina Konakovića. Kako ste sporni materijal na vašim medijima prenijeli u danima dok traju moje otvorene polemike s Elmedinom Konakovićem i visokopozicioniranim članovima njegove stranke, ne želim vjerovati kako je to nastavak niza tih koincidencija.


Nemam namjeru obrazlagati odvratne optužbe za srbomrstvo i nacionalizam. Moj urednički potpis i dalje je na arhivskim sadržajima RTV BIR, u kojim su svoje mjesto našli bosanski fratri, popadije, srpski umjetnici, pozorišni radnici i obični ljudi. Dobitnik sam zahvalnice pravoslavne majke i humanitarke, koja je pobjednica izbora za “Banjalučanku godine”. Linija za pomoć novinarima MUP-u Kantona Sarajevo, prijavila je brojne prijetnje koje su mi upućene direktno, zbog mojih javnih stavova o zločinima nad sarajevskim Srbima.


Pogotovo nemam namjeru izvinjavati se svojim hrišćanskim i srpskim prijateljima i poznanicima, među kojima su novinari, sveštenici, kulturni radnici, humanisti, pa i neki političari. Oni dobro poznaju moja ljudska shvatanja i stavove. Izvinjavam se samo i isključivo mojoj djeci, jer kao građanin i član ovdašnjeg društva nisam učinio dovoljno, da ovom zemljom ne prevlada novouspostavljeni progoniteljski i ucjenjivački režim. 


S obzirom da je materijal koji ste objavili javno zloupotrijebljen, da može poslužiti raspirivanju mržnje i nacionalne netrpeljivosti i izazvati uznemirenost javnosti, da preneseni i nepotpisani tekst sadrži brojne lažne kvalifikacije i tendenciozne tvrdnje, da ugrožava moju i sigurnost moje porodice, zahtijevam da sadržaj bude uklonjen, a u cjelosti objavljen moj demantij - navodi Bećar u svom reagiranju


U prilogu dostavlja naslovnu stranu prvostepene sudske presude, brojne i upoređujuće screenshot objave i naslove portala Insajder media, koji, kako tvrdi, isključivo služi za političke obračune i progon neistomišljenika (dokumentacija u posjedu DEPO Portala).

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook