Nazire li se kraj rata?

Ohrabrujuće vijesti: Hamas pozitivno gleda na na Bidenov govor o prekidu vatre

Front01.06.24, 10:52h

Ohrabrujuće vijesti: Hamas pozitivno gleda na na Bidenov govor o prekidu vatre
Izrael je ubio više od 36.200 Palestinaca u Gazi od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine

 

 

Palestinska grupa otpora Hamas saopštila je u petak da pozitivno gleda na govor američkog predsjednika Joea Bidena o novom prijedlogu prekida vatre za koji je rekao da ga je Tel Aviv odobrio, javlja Anadolija, a prenosi Oslobođenje.
 

Hamas je objavio da pozdravlja "poziv na trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, rekonstrukciju Gaze i razmjenu zarobljenika".
 

- Stav Sjedinjenih Američkih Država i ono što je na regionalnoj i međunarodnoj sceni utvrđeno uvjerenjem o neophodnosti okončanja rata u Gazi rezultat su legendarne nepokolebljivosti našeg naroda i njegovog hrabrog otpora - navodi se u saopštenju.


Hamas je ponovio spremnost da se "pozabavi pozitivno i na konstruktivan način" sa svakim prijedlogom zasnovanim na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji Gaze i povratku raseljenih u njihove domove.


Dodaje se da je spreman za "ispunjenje istinskog sporazuma o razmjeni zatvorenika ako okupacija jasno najavi posvećenost takvom dogovoru".


Prijedlog, koji je najavio Biden, sadrži tri faze, od kojih prva traje šest sedmica i uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi i razmjenu zarobljenika.
 

Izrael je ubio više od 36.200 Palestinaca u Gazi od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.
 

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook