nova predsjednica o odlukama Ustavnog suda

Seada Palavrić: Cilj je spriječavanje nastanka neotklonjive štete, zato se obustavljaju radovi i prodaja nekretnina

Front31.05.24, 17:32h

Seada Palavrić: Cilj je spriječavanje nastanka neotklonjive štete, zato se obustavljaju radovi i prodaja nekretnina
Ustavni sud BiH danas je potvrdio i kako Zakon o nepokretnoj imovini RS nije u skladu sa ustavom BiH, ali ni sa odlukama institucija Bosne i Hercegovine

 

 

Seada Palavrić danas je izabrana za novu predsjednicu Ustavnog suda BiH. Njen mandat počinje 1. juna 2024. godine. Za potpredsjednike Ustavnog suda izabrane su Valerija Galić i Angelika Nußberger. U razgovoru za N1 osvrnula se na odluke Ustavnog suda nakon dvodnevne plenarne sjednice.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je dvije privremene mjere. Prvom se faktički obustavlja prodaja nekretnina na Jahorini, konkretnije zemljišta u okviru posebnog područja Jahorina, drugom, prenamjena šumskog zemljišta u Federaciji BiH što će se posredno odraziti na šumsko zemljište i u Varešu koje je prošle godine ustupljeno na raspolaganje britanskoj kompaniji Adriatic Metals.


Što će ovo konkretno značiti za same ugovore?


“Presude Ustavnog suda se ne komentiraju, ali pokušaću objasniti. Privremena mjera u suštini znači spriječavanje nastanka neotklonjive štete. Mi smo smatrali da zaista, u oba slučaja neotklonjiva šteta već nastupa, ili je na vidiku. Sasvim je izvjesna i to znači da odluke koje dovode do takve štete, privremeno se stavljaju van snage. Da se ne mogu provoditi. Ne bi se smjeli izvoditi nikakvi radovi, ni činiti kupoprodajni ugovori, bilo kakva raspolaganja. Mora se zadržati status qvo prije donošenja spornih odluka”, kaže za N1 Seada Palavrić, nova predsjednica Ustavnog suda BiH.


Vlada Federacije BiH, podsjetimo donijela je Odluku o promjeni namjene šumskog zemljišta, ali i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene. Iz odluke Federalne vlade izbačeno je državno pravobranilaštvo koje je potom pokrenulo i spor protiv vlade na Kantonalnom sudu u Sarajevu.


Kada je u pitanju Jahorina, mjere se posredno odnose na nedavnu odluku Vlade Republike Srpske koja je prihvatila ponudu kompanije “Drvo-export” iz Teslića. Državna imovina, zemljište, 56 duluma je prodato za 41 milion KM.


Privremene mjere nisu i konačne odluke suda. Do kada ostaju na snazi, Seada Palavrić komentira:


“Vi se sjećate slučaja Buk Bijela.Iako smo u problemu, pokušavamo rješiti prioritetne probleme. Da bismo blagovremeno rješili stvari moramo imati saradnju izvršne i zakonadavne vlasti, Komisije za koncesije, vlade itd. Učinićemo sve da što prije donesemo konačnu odluku. Ništa konkretno ne mogu reći”.


Ustavni sud BiH danas je potvrdio i kako Zakon o nepokretnoj imovini RS nije u skladu sa ustavom BiH, ali ni sa odlukama institucija Bosne i Hercegovine. Obzirom da smo po ovom postupali još prije trinaest godina, danas smo mogli svoju odluku samo potvrditi, kazala je Palavrić komentirajući zahtjev predsjedavajućeg Predsejdništva BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnosti RS-a


“Nema nikakvih novih elemenata da bi Ustavni sud odstupio od svije ranije prakse. Ovo je pravna materija kojom se ne mogu baviti entiteti”, dodaje Plavrić.


Slično je i sa Zakonom o prozvodnji naoružanja i vojne opreme RS za koji je Ustavni sud ustvrdio da mora biti usklađen sa državnim zakonom. “Entitetski zakon čije smo odredbe proglasili neustavnim, ponaša se kao da državnog zakona nema”, kazala je Palavrić.


Posebno se osvrnula na blokade rada Ustavnog suda, u tom smislu i na nova pravila koja su danas usvojena.


“Moram reći da sam presretna da smo izmjenili pravila po kojima navršenih 70 godina neće značiti prestanak mandata ustavnog suca, u slučaju da nije izabrana zamjena, odnosno sve dok novi sudija nije dao svečanu izjavu i počeo raditi. Nismo imali izbora. Od odlaska u penziju kolege, profesora Miodraga Simovića, došli smo u situaciju da budemo blokirani, da ne radi nijedno Vijeće osim plenarne sjednice. Jedino zahvaljujući međunarodnim sucima, opstali smo i radimo. Ovo rješenje podržala je i Venecijanska komisija. Čekali dvije godine, nadali se da će zakondavna vlast izabrati suce. Nova pravila spriječavaju blokade. Što se tiče kvoruma, tu temu još nismo otvarali, iako vidim mnogo rekakcija. Ustav je izričit kada se govori o kvorumu, za održavanje sjednica, ali ustav ne govori o većini koja je potrebna za donošenje odluka. Prvi saziv je rekao da je to većina od ukupnog broja Ustavnog suda, od devet sudaca, to je pet. Nije trenutak da nešto u tom smislu mijenjamo”.


Palavrić je ponovno pozvala političare i izabrane zvaničnike da rade svoj posao. Kazala da blokade rada Ustavnog suda idu prije svega na štetu građana.


“Veliki broj građana iz entiteta Republika Srpska obraća se Ustavnom sudu zbog zaštite prava, također veliki broj pravnih lica. Pozivamo svaki nivo vlasti u Bosni i Hercegovini da vrši svoje utavne nadležnosti. Ništa ne tražimo što ustav nije naredio, on se mora poštovati”, poručila je nova predsjednica Ustavnog suda BiH.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook