SDP spremio veliko iznenađenje

Aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić ulazi u borbu za načelnicu Novog Sarajeva

Front31.05.24, 14:36h

 Aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić ulazi u borbu za načelnicu Novog Sarajeva
"Trojka" podržava kandidaturu Benjamine Karić jer procjenjuju da im ona može donijeti pobjedu u Novom Sarajevu, ali i ojačati pozicije u borbi za Grad Sarajevo.

 

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, bit će kandidatkinja stranaka Trojke za načelnicu Općine Novo Sarajevo. Ovo je, kako saznaje DEPO Portal, unutar SDP BiH dogovoreno i sa trenutnim načelnikom Hasanom Tanovićem, koji će se povući iz bitke za novi mandat. Općinski odbor SDP-a BiH, iako je bilo ranijih nesporazuma sa rukovodstvom Kantonalnog odbora, snažno podržava njenu kandidaturu.

 

NiP također podržava kandidaturu Benjamine Karić jer procjenjuju da ona Trojci može donijeti pobjedu na izborima u oktobru.

 

Trenutno, među strankama Trojke, postoji manji otpor jedino u Našoj stranci, koja je namjeravala kandidovati Vildanu Bešliju za načelnicu Novog Sarajeva. Bešlijinu kandidaturu podržava Sabina Ćudić, koja je ranije imala nekoliko javnih polemika sa gradonačelnicom Karić. Međutim, sve su prilike da će vrh Naše stranke smiriti ambicije Bešlije, te će ići na zajednički nastup Trojke u ovoj, kao i u ostalim općinama u Kantonu Sarajevo.

 

S druge strane, kako piše dobro informirana Istraga.ba, opozicione stranke još uvijek nisu postigle dogovor o zajedničkom kandidatu u Novom Sarajevu. SDA je odustala od svog kandidata i prepustila ga Stranci za BiH, čiji bi kandidat trebao biti Muamer Bandić. Dio SDA se protivi njegovoj kandidaturi, dok DF, za sada, nije spreman podržati opozicijskog kandidata u Novom Sarajevu, jer ova stranka, preko Vedada Deljkovića, ima dobre odnose sa Benjaminom Karić.

 

(DEPO Portal/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook