Opozicija se ne slaže

Vlast u RS danas donosi odluku o učešću na lokalnim izborima

Front21.05.24, 08:26h

Vlast u RS danas donosi odluku o učešću na lokalnim izborima
Na jučerašnji sastanak koji je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić nisu došli predstavnici Partije demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke, Liste za pravdu i red i Narodnog fronta

 

 

Na sastanku vladajuće koalicije u Republici Srpskoj danas će biti donesena konačna odluka o učešću na oktobarskim lokalnim izborima.

 

Na jučerašnji sastanak koji je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić nisu došli predstavnici Partije demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke, Liste za pravdu i red i Narodnog fronta, koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio da su "izdajnici i da rade za Christian Schmidta koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH".

 

- Mi ćemo do sutra odlučiti da li ćemo se odazvati na izbore. Moja lična je odluka da ne idemo, ali ću saslušati i drugačije mišljenje i u vlastitim redovima. Odluka je teška, veoma odgovorna i izabraćemo najmanje zlo za Republiku Srpsku - rekao je juče Dodik.

 

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg vlast u RS ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, u Narodnoj skupštini RS je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojen Izborni zakon RS. Međutim, predstavnci bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS su pokrenuli veto, zbog čega zakon ne može stupiti na snagu.

 

Prethodno je CIK raspisao izbore, a rok za prjavljivanje je 24. maj.   

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook