Turbulentno

Sprema li se smjena Rame Isaka s pozicije ministra, evo šta on kaže o tome

Front13.05.24, 12:04h

Sprema li se smjena Rame Isaka s pozicije ministra, evo šta on kaže o tome
Cvitanović je poručio je da će se imenovati generalni direktor KCUS-a onda kada se ispoštuje zakon

 

 

O rekonstrukciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine se sve više spekuliše u javnosti. Može se čuti kako se sprema smjena federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka a čije je pojedine poteze kritizirala i Ambasada SAD u BiH kao i smjena Nediljka Rimca, kadra HDZ 1990. Rimčev navodni grijeh, između ostalog, je to što ne želi potpisati imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, piše Faktor.

 

Navodno njih bi zamijenio kadar iz Narodnog evropskog saveza (NES).

 

Koliko ima istine u tome Faktor je pitao Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a.

 

- Kao i vi pratim spekulacije. Naša uloga trenutno ne postoji u tome. Nikakve uloge u ovoj fazi nemamo. Kako će biti, šta će biti, ne mogu to nagađati. Ne znam. Nekakva intimna razmišljanja treba zadržati za sebe. Nemam definisan stav - rekao je Ogrešević.

 

Upitali su da li ga je kontaktirao neko iz stranaka koje su u Vladi FBiH.

 

- Ne znam šta da vam kažem. Rekao sam. Nemam komentar - kazao je Ogrešević.

 

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 u emisiji "Istraga sedmice" na Hayat TV je kazao kako nije problem da odu u opoziciju, jer su 16 godina bili opozicija. Ipak, smatra kako neće doći do rekonstrukcije Vlade FBiH tačnije do smjene ministra Rimca.

 

- Ministar Rimac će odraditi svoj mandat do kraja, mada znam da bi se pojedini jako obradovali toj smjeni i trčeći bi je potpisali. Smatram da će Vlada u sastavu u kojem je počela i izgurati mandat - rekao je Cvitanović.

 

Poručio je da će se imenovati generalni direktor KCUS-a onda kada se ispoštuje zakon, procedure.

 

- Da je bila kompletna dokumentacija Rimac bi potpisao imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića. Nije potpisao samo zato što se nisu pravni i formalni uvjeti stekli. Čim se steknu uvjeti koje ispuni Gavrankapteanović ili neko drugi ta saglasnost će biti potpisana, tako je meni rečeno. Ovdje je stvar čuvanja procedure, zakona - poručio je Cvitanović.

 

Zatražili su komenar i federalnog ministra Rame Isaka na sve glasnije priče o njegovoj smjeni i kako bi i na njegovo mjesto mogao biti imenovan kadar NES-a.

 

- To su budalaštine i neostvarene želje - kratko nam je odgovorio Isak.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook