zapaljiva retorika

Njemu više ni ukućani ne vjeruju: Milorad kaže jedno, Dodik ga sutra demantuje

Front11.05.24, 09:01h

Njemu više ni ukućani ne vjeruju: Milorad kaže jedno, Dodik ga sutra demantuje
Govoreći o odnosima unutar državne koalicije, državni poslanik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da razgovori nemaju alternativu

 

 

Sastanak koalicije na državnom nivou, kažu, biće održan, jer je potrebno razgovarati. I s tim su saglasni svi u već poljuljanom partnerstvu kojeg čine trojka, SNSD i HDZBiH. Međutim, ni sami ne znaju o čemu, a ni kada, jer su stavovi i dalje dijametralno različiti. Najvjerovatnije će sastanak biti održan naredne sedmice. Od prethodnog sastanka do danas mnogo toga se izdešavalo. Rolerkoster izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika. Od otcjepljenja, uslovljavanja ostanka u BiH rezolucijom o Srebrenici do veoma zapaljive izjave da “pred Srbima predstoji još jedna borba za slobodu - slobodu od BiH”. Isti dan Dodik je rekao da će razgovarati sa koalicionim partnerima, ali ne zna o čemu, piše Oslobođenje.

 

- Kada ispune ono o čemu smo se dogovorili, poput raspodjele sredstava od akciza, onda možemo razgovarati i o budžetu. Prije toga ne, ispalio je Dodik.

 

On je rekao da su više puta prolongirani i termini za razgovor o Ustavnom sudu BiH, što oni drugi ponovo ne žele da stave na dnevni red, te naglasio da je neophodno završiti priču o Sudu BiH i tome da važe samo zakoni koje donose zakonodavni organi u BiH, a ne neki drugi.

 

Lideri trojke su ti koji uvijek pozivaju na razgovore i kompromise. Evropske poruke su jasne: Posao i pregovori se moraju nastaviti. Visoki predstavnik Christian Schmidt u Sarajevu je na konferenciji povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u toj organizaciji rekao da se pita da li su svi u pregovorima shvatili da je ovo težak posao koji treba obaviti!?

 

- Ujedinjenih evropskih država, za koje je ideju dao Winston Churchill 1946, danas je više. Samo, to su države u kojima vidimo da su građani na čelu. Oni dobijaju svoje pravo i poziciju u Vijeću Evrope. Mislim da je jako dobro vidjeti da i u Bosni i Hercegovini gledamo na Vijeće Evrope, uključujući i sljedeće odluke Evropskog suda za ljudska prava. Ponekad se pitam da li su svi u predstojećim pregovorima shvatili da je ovo težak posao koji treba obaviti, počevši od Sejdić-Finci i drugih slučajeva. Uradimo to konstruktivno, u smislu naroda i nediskriminacije, istakao je on.

 

Dodao je da se nikada ne treba precijeniti uticaj jedne osobe u istoriji.

 

- Bilo je ljudi koji su rekli idemo naprijed, hajde da radimo zajedno. Uspjeli su do prosperitetnog kontinenta, pa zašto ne bismo uspjeli ove i narednih godina? Nikada ne bismo trebali precijeniti uticaj jedne osobe u istoriji. Vrlo je malo onih koji se probijaju kao Winston Churchill. Ne bih da poredim gospodina Dodika sa državnikom Winstonom Churchillom, zaključio je Schmidt.

 

Govoreći o odnosima unutar državne koalicije, državni poslanik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da razgovori nemaju alternativu.

 

- Događa se komunikacija koja bi mogla rezultirati novim sastankom. Naša stranka je uložila puno da bismo došli do odluke o otvaranju pregovora sa EU. Datum ne možemo dobiti dok ne riješimo Zakon o Sudu BiH, ali i neke druge, kaže Kojović.

 

Njegova kolegica Sabina Ćudić bila je oštrija.

 

- Na dan kada se pretvaraju da slave pobjedu nad fašizmom, istovremeno akteri poput Dodika negiraju genocid. Sasvim je jasno da Dodik nikada nijedan dio BiH neće uvesti u Europsku uniju. Sve što je vlast postigla, postigla je uprkos Miloradu Dodiku, a ne sa Miloradom Dodikom, zaključila je Ćudić.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook