propisi i pravila

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Hronika01.05.24, 11:58h

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?
Bitno je znati da Centralna banka ne mijenja oštećenu novčanica efektivnog stranog novca

Ukoliko ste slučajno oštetili papirnu novčanicu konvertibilne marke (KM), te ste se zabrinuli i pitate se da li je možete zamijeniti, ne brinite, jer postoji ta mogućnost, ali pod određenim uslovima. Više o tome gdje te pod kojim uslovima možete zamijeniti takvu novčanicu, čitajte u nastavku.

 

Kada Centralna banka BiH, odnosno komercijalna banka, može zamijeniti oštećenu novčanicu?

 

Prema Odluci o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke koji je nepodoban za opticaj i oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca Centralna banka će, u zavisnosti od oštećenja zamijeniti oštećenu novčanica KM:

 

- putem komercijalnih banaka ili

 

- izravno, podnošenjem zahtjeva za zamjenu u Centralnoj banci.

 

Tako će komercijalne banke zamijeniti oštećenu novčanicu KM, pod uslovom da podnositelj zahtjeva (fizička ili pravna osoba) dostavi više od 60 odsto novčanice KM, koja je:

 

- u jednom dijelu te sadrži barem jedan serijski broj ili

 

- iz dva ili više dijelova te sadrži oba serijska broja.

 

U tom slučajnu će komercijalna banka zamijeniti oštećenu novčanica KM u punom iznosu i bez naknade.

 

Dalje Centralna banka putem izdvojenih trezora preuzima od komercijalnih banaka oštećene novčanice KM te ih zamjenjuje odobravanjem računa rezervi komercijalnih banaka, u punom iznosu i bez naknade.

 

U sljedećim slučajevima se može zamijeniti oštećena novčanica KM u Centralnoj banci:

 

- Ukoliko oštećena novčanica KM ne ispunjava uslove za zamjenu u komercijalnim bankama, komercijalna banka će podnosioca zahtjeva uputiti da zahtjev za zamjenu oštećenih novčanica KM podnese Centralnoj banci.

 

- Zahtjev se podnosi lično na Obrascu "Zahtjev za zamjenu oštećenog novca u KM" koji se nalazi u prilogu ove odluke i čini njen sastavni dio.

 

- Zahtjev se podnosi organizacionoj jedinici Centralne banke koja u svom sastavu ima organizacioni oblik za trezorske poslove koji obavlja poslove vještačenja novca, odnosno Odjeljenju trezora Sektora za monetarne operacije, upravljanje deviznim rezervama i gotovinom Centralnog ureda Centralne banke u Sarajevu ili izdvojenom trezoru Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH u Banjaluci.

 

- Podnosioc zahtjeva, odnosno fizička ili pravna osoba, prilikom predaje oštećenih novčanica KM na zamjenu, dužan je dostaviti gorenavedeni zahtjev, navodeći:

 

- porijeklo novčanica KM,

 

- način na koji je došlo do oštećenja i šta se dogodilo s dijelovima koji nedostaju,

 

- opis vrste mrlje, onečišćenja i drugog oštećenja na priloženoj novčanici KM. Uz popunjen obrazac Zahtjeva podnosioc je dužan dostaviti kopiju lične karte i dokaze kojima potvrđuje navode iz Zahtjeva.

 

Dalje će Centralna banka za svaki pojedinačni slučaj na temelju podnesenog Zahtjeva s priloženom dokumentacijom utvrđuje autentičnost i procjenjuje oštećenje, odnosno utvrđuje postojanje osnove za zamjenu oštećenih novčanica KM.

 

Ako Centralna banka utvrdi postojanje osnove za zamjenu oštećenih novčanica KM, tada će ih zamijeniti, i to u punom iznosu i bez naknade, izuzev u slučajevima iz člana 11. ove odluke. Ako nakon obavljene procjene iz stava šest ovog člana, Centralna banka utvrdi da nema osnove za zamjenu oštećenih novčanica KM, takve novčanice se povlače i uništavaju bez nadoknade vlasniku u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH, o čemu se podnosioc zahtjeva obavještava pisanim putem.

 

Oštećeni kovani novac KM


Pod oštećenim kovanim novcem KM iz člana 2. tačke d ove odluke podrazumijeva se:

 

- kovani novac koji je usljed oštećenja promijenio autentični oblik (nedostaje jedan

 

ili više dijelova, okrnjen, iskrivljen ili nagrižen),

 

- kovani novac koji je oštećen masnoćom, bojom, korozijom ili je nagorio.

 

Kada je u pitanju zamjena oštećenog kovanog novca KM, evo kako sve funkcioniše:

 

- Komercijalne banke će zamijeniti oštećeni kovani novac KM, ako su na zamjenu podneseni cijeli primjerci kovanog novca KM, za koje je moguće utvrditi da su autentični.

 

- Komercijalna banka će zamijeniti kovani novac iz stava 1 ovog člana, u punom iznosu i bez naknade.

 

- Centralna banka putem izdvojenih trezora preuzima od komercijalnih banaka oštećeni kovani novac KM iz stavka 1 ovog člana i obavlja njegovu zamjenu odobravanjem računa rezervi komercijalnih banaka, u punom iznosu i bez naknade.

 

- Postupak zamjene oštećenog kovanog novca KM, u slučaju da oštećeni kovani novac KM ne ispunjava uslove za zamjenu u komercijalnim bankama, navedene u stavku 1 ovog člana, a podnosioc predoči više od 60 odsto njegove površine, obavlja se u Centralnoj banci na način iz članka 7. ove odluke.

 

Bitno je znati da Centralna banka ne mijenja oštećenu novčanica efektivnog stranog novca. Oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca, smatraju se:

 

- novčanice koje su dugo u opticaju i usljed čestog korištenja su dotrajale, s tim da su zaštitni elementi i obilježja autentičnosti vidljivi i mogu se provjeriti,

 

- novčanice zalijepljene ljepilom ili cijele novčanice nacijepljene ili pocijepane na dva ili više dijelova, čiji su dijelovi ljepilom ili ljepljivom trakom sastavljeni u jednu novčanicu i pri tome se može utvrditi da svi dijelovi pripadaju istoj novčanici,

 

- novčanice ispisane ili iscrtane, polivene bojom ili tekućinom koja na novčanicama ostavlja trag i nagorene novčanice,

 

- novčanice koje nisu cijele odnosno novčanice kojima nedostaje dio.

 

Ukoliko se prilikom predaje Centralnoj banci novčanica efektivnog stranog novca od strane komercijalne banke u postupku kontrole, prerade i brojanja u Centralnoj banci, u pologu novčanica efektivnog stranog novca koji je podoban za opticaj pronađu oštećene novčanice efektivnog stranog novca, takve će novčanice biti vraćene komercijalnoj banci u skladu s propisom Centralne banke kojim je utvrđen postupak predaje/preuzimanja gotovog novca u trezorima Centralne banke.

 

- Zamjenu oštećenog efektivnog stranog novca obavljaju središnje banke, odnosno emisione banke zemalja koje su izdale efektivni strani novac.

 

OVDJE možete pogledati Odluku o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke koji je nepodoban za optjecaj i oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca, te preuzeti Zahtjev za zamjenu oštećenog novca u KM.

 

(Nezavisne novine/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook