Nekome svanulo, a nekome...

Iz RS-a nezadovoljni onim što je Schmidt nametnuo, a oglasili su se i iz SDA i SDP-a

Front26.03.24, 19:00h

Iz RS-a nezadovoljni onim što je Schmidt nametnuo, a oglasili su se i iz SDA i SDP-a
"Ovo će za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Schmidtova zamisao"

 

 

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, a sve i da jeste "ne bi imao pravo da nameće odluke i mijenja zakone".

 

- Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Schmidt nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i evropskom putu BiH, a šamarčina EU - konstatovala je Cvijanović  u izjavi za Srnu upitana da prokomentariše nametanje izmjena Izbornog zakona u BiH, koje je danas nametnuo visoki predstavnik, prenosi N1.

 

Ona je ocijenila da je očigledno da Schmidt, “zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svjesno urušava kredibilitet EU u BiH”.

 

Članica državnog predsjedništva je rekla da je nečuveno da “neizabrani stranac” nameće odluke bilo kojoj članici UN-a, a posebno u zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora sa EU.

 

- Ovo će za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Schmidtova zamisao. Namjera je izazvati haos i pokazati da dvije strane nisu BiH i EU - istakla je Cvijanović.

 

Ona je zaključila da Bosna i Hercegovina nema kredibilitet jer su ga “uništili strani mešetari zadnjih decenija držeći BiH u statusu kolonije”.

 

- Ali, oni koji upravljaju Schmidtom žele pokazati da je i EU njihova kolonija i, nažalost u tome su uspjeli i to ne štipkanjem i gurkanjem u bok ili u leđa, već pesnicom u čelo. Toliko o euforiji i pregovaračkom statusu - poručila je Cvijanović.

 

Povodom ove odluke oglasili su se iz SDA.

 

- SDA pozdravlja odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ove izmjene će osigurati poštenije i transparentnije izbore, te spriječiti najveći dio zloupotreba na biračkim mjestima - saopćeno je danas iz SDA u vidu reakcije na današnju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta.

 

- Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane Visokog predstavnika bio je jedini mogući scenarij nakon što je vladajuća koalicija SNSD, HDZ i Trojka opstruirala i praktično odbila njegovo usvajanje u Parlamentanoj skupštini BiH. Time su pokazali kome nisu u interesu fer i pošteni izbori.

 

Izražavamo žaljenje što Trojka, SNSD i HDZ nisu podržali izmjene Izbornog zakona kojeg je ranije predložila SDA, jer bi se time izbjegla reakcija Visokog predstavnika, a integritet izbornog procesa riješio na sveobuhvatniji način.

 

Posebno pozdravljamo dio odluke kojom se presuđenim ratnim zločincima zabranjuje kandidovanje na izborima - zaključili su iz SDA.

 

– Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti – saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

Iz ove partije napominju kako su u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, SDPBiH i stranke ‘Trojke’ nastupale posvećeno i iskreno, nudeći rješenja i tražeći kompromis, potcrtavajući da će tako nastaviti da djeluju i u svim daljim procesima.

 

– Sigurni smo da će uvođenje izbornih tehnologija vratiti povjerenje građana u izborni proces. Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture – navodi se u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook